sobota, 20 lipca 2019

kofty wegetariańskie z kaszy bulgur i ciecierzycy

Tabbouleh, arabską sałatkę z pietruszki i mięty, można robić z kaszą couscous, też z kaszą bulgur. No i właśnie, przy okazji tej sałatki wpadła mi w ręce, a że miałam jej nadmiar, wymyśliłam, żeby zrobić z niej kofty. Ugotowałam bulgur, dodałam zblendowaną ciecierzycę i całe mnóstwo przypraw i dodatków, a po połączeniu wszystkich składników masa okazała się idealna do uformowania kulek. Część z nich usmażyłam na oliwie, resztę upiekłam w piekarniku, a jako dodatek zrobiłam właśnie sałatkę tabbouleh, która latem jest najlepsza, to bomba witaminowo mineralna, orzeźwiająca i przepyszna. Całość, kofty z tabbouleh to doskonałe, lekkie, pełnowartościowe a jednocześnie dietetyczne jedzenie.





















składniki:

na 18 - 20 porcji

1 kubek kaszy bulgur, średnio drobnej
2 kubki bulionu warzywnego, może być też zwykła woda lekko osolona
1 puszka ciecierzycy odsączonej
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula, drobno pokrojona
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki kuminu mielonego
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki chilli
sól, pieprz
1/2 kubka bułki tartej razowej
1 jajko lekko ubite 

oliwa, olej, do smażenia i pieczenia

kubek = 250ml






Jak zrobić:

kaszę wypłucz, zalej bulionem albo osoloną wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż wchłonie cały płyn. Zdejmij z ognia, przykryj i zostaw do wystygnięcia, kasza będzie delikatna i sypka, ale nie sucha. Ciecierzycę zblenduj na puree, wymieszaj z kaszą. Dodaj drobno pokrojoną drobniutko cebulę i resztę składników. Wymieszaj, a właściwie wyrób ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzej oliwę, uformuj kulki wielkości piłeczki pingpongowej - o średnicy 4cm, usmaż na lekko złocisty kolor.
Kofty można również upiec, będą bardziej dietetyczne: kulki delikatnie rozpłaszcz dłonią, ułóżna blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch skrop delikatnie oliwą. Piekarnik rozgrzej do 180', piecz przez około 25 minut, aż będą lekko złociste. Najlepsze są jeszcze ciepłe, z dodatkiem lekkiej i prostej sałaty, na przykład z dressingiem cytrynowo musztardowym. 













1 komentarz:

  1. No, ja to się na to piszę - super przepis, a i smak na pewno nietuzinkowy. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń