wtorek, 16 czerwca 2020

wegańskie tiramisu

Kiedy zaczynałam pracę nad nowymi warsztatami z włoskiej kuchni wegańskiej, byłam pełna wątpliwości. Zupełnie niepotrzebnie, okazało się, że kuchnia włoska pełna jest naturalnie wegańskich potraw, poczynając od makaronu bez jajek, przez pomidorową gęstą zupę, na deserach jak crostata z owocami skończywszy. Ja jednak uparłam się, żeby zrobić klasykę włoską, czyli tiramisu w wersji wegańskiej, i udało się, powiem więcej, wegańskie tiramisu z tego przepisu, to opinia nie tylko moja, ale wszystkich, którzy je degustowali, bije na głowę to klasyczne.
A przepis pochodzi od Chefa kuchni Salvo Sardo restauracji Ronda Locatelli w Dubaju, deser jest ekskluzywny, wyszukany, absolutnie wyjątkowy.




























składniki:

na 8 porcji

wegańskie biszkopty savoiardi

400g pszennej mąki organicznej TYP 500
120g mąki kukurydzianej
20g syropu z agawy
12g proszku do pieczenia
200g mleka ryżowego
100g oleju kokosowego
170g cukru
1 laska wanilii

mus czekoladowo-kawowy:

1 dojrzałe awokado
20g syropu z agawy
20g kakao
200g orzechów nerkowca
4 włoskie espresso

500 ml włoskiego espresso

30g czekolady

250g śmietanki kokosowej ubitej na masę

kakao

garść migdałów blanszowanych, uprażonych i posiekanych






jak zrobić:

savoiardi:
w misce wymieszaj obie mąki, pszenną i kukurydzianą z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce połącz mokre składniki: mleko ryżowe, rozpuszczony olej kokosowy, cukier, wanilię, syrop z agawy, dobrze wymieszaj. Dodawaj stopniowo suche składniki do mokrych, aż uzyskasz jednolite, kleiste ciasto. Nałóż je do rękawa cukierniczego, rękaw umieść w lodówce na 30 minut.

mus:
zblenduj nerkowce z kawą, awokado, kakao i syropem, mus powinien być gładki i kremowy. Włóż go do lodówki na 1 godzinę.
Ubij śmietankę kokosową na sztywny gładki krem, włóż do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie upiecz savoiardi;
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj przy pomocy rękawa 12-15 kawałków ciasta, posyp je cukrem, piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'.

w większym naczyniu albo mniejszych, każde na jedną porcję, ułożysz deser. Nasączaj savoiardi w espresso przez 5 sekund każdy, ułóż warstwy musu, śmietanki i biszkoptów, potem jeszcze raz tak samo, ostatnia powinna być warstwą śmietanki, posyp ją kawałkami czekolady ( albo startą czekoladą ), kakao i uprażonymi posiekanymi migdałami.






4 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam tego deseru w wersji wegańskiej, ale ciekawa jestem, na ile przypomina "oryginał".

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszny, niektórzy twierdzą, że lepszy od tradycyjnego..

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, czy nerkowce trzeba wcześniej namoczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, tak, koniecznie, minimum 2-3 godziny, najdłużej 6, potem są za miękkie i za mokre :)

      Usuń