niedziela, 19 lipca 2020

a na lato chłodnik, najlepszy z botwiny


Zimne zupy latem są wspaniałe. Hiszpanie mają słoneczne Gazpacho z pomidorów, a my  chłodnik ze świeżej botwiny. Jest mnóstwo rodzajów chłodnika, różnie się nazywają, a każdy kto je gotuje twierdzi, że jego przepis jest absolutnie najlepszy. Mój chłodnik jest łatwy, nie wymaga niesamowitej liczby składników, zawiera jednak wszystko, co niezbędne i co stanowi o wyjątkowości tej zupy.
Kiedy botwina już się kończy, wykorzystajcie samego buraka i dodajcie więcej zieleniny, szczypioru i kopru.

czas przygotowania:  20 minut    (plus czas ugotowania bulionu – około 2 godziny)
czas chłodzenia:  około 2 godziny









Składniki:
1litr wywaru z warzyw ( ewentualnie woda, osolona, wtedy mniejsza ilość )
500g botwiny ( buraczki i liście )
pęczek kopru, posiekany
pęczek szczypioru, posiekany
2 spore ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
sól, pieprz
sok z ½ cytryny ( albo więcej, do smaku )

1         średnie ogórki, pokrojone w drobną kosteczkę, odsączone
rzodkiewka ( opcjonalnie ), pokrojona w kosteczkę
jajko
awokado ( opcjonalnie )
250g jogurtu greckiego
250g kefiru


Jak zrobić:
Botwinę umyj, pokrój buraczki w kosteczkę, a liście w drobne paseczki. Przygotuj wywar warzywny albo zagotuj wodę, krótko ugotuj w nim buraczki, około 5 minut. Po tym czasie wrzuć liście, gotuj 2 minuty.  Schłodź całkowicie.
Jogurt wymieszaj z kefirem, połącz z wywarem. Dodaj ogórek, czosnek  i zieleninę, wymieszaj dokładnie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzchu połóż ćwiartki ugotowanego na twardo jajka, możesz również dodać pokrojone w kostkę awokado.
Przed podaniem schłodź w lodówce, najlepiej przez 2-3 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz