wtorek, 1 grudnia 2020

Kalafior zapiekany w mleku migdałowym

 Poniedziałek dzisiaj, a to dzień tygodnia, w którym zwykle gotuję szybko i lekko. Taka trochę spięta przed rozpoczynającym się tygodniem, a do tego nie czuję wielkiego niedosytu, jeżeli chodzi o kuchnię, zwykle większość niedzieli spędzam tam właśnie, wymyślając potrawy i wypieki.

Świetnym daniem na dzisiaj jest kalafior. To dla mnie warzywo, podobnie jak brokuły, na końcu listy moich ulubionych, choć lubię wszystkie warzywa, niektóre tylko odrobinę mniej. Dlaczego nie przepadam za kalafiorem? Bo trudno z nim trafić w idealną konsystencję. Nie lubię ani kiedy jest zbyt miękki, ani kiedy zbyt twardy, musi być w punkt. Wyjątek to kalafior pieczony, który może być miękki, smaki towarzyszące są ważniejsze. Wpadł mi dzisiaj w oko przepis Yotama Ottoleghi kto go nie lubi z książki "Prosto", zmieniłam go zgodnie z moją dietą, czyli wegańsko roślinną i wyszedł cudownie. Można go skropić sokiem z limonki, można też przygotować zieloną tahinę, przepis podam przy najbliższej okazji. Do kalafiora przygotuję kuskus albo ryż, będzie pysznie i jakże lekko. 
















Składniki:

1 duży kalafior, umyty i podzielony na różyczki

2 łyżki masła (można pominąć, daje jednak dobry smak)

1 średnia cebula, pokrojona w piórka

chlust łyżki oliwy

2 łyżeczki mielonego albo startego w moździerzu kuminu

1 łyżeczka curry

2 świeże papryczki chilli, drobno pokrojone

2 łyżeczki kurkumy

1 1/2 -2 kubki mleka migdałowego

garść płatków migdałowych

garść natki pietruszki, drobno posiekanej

sól





jak zrobić:

różyczki kalafiora podgotuj na parze, powinny zostać al dente. W żeliwnym garnku podgrzej masło i oliwę, dodaj cebulę i smaż przez około 8 minut, dodaj chilli, kumin, curry i kurkumę, smaż przez kilka minut. Wlej mleko, dopraw solą całość, doprowadź do wrzenia, wrzuć różyczki kalafiora i lekko obtocz w sosie. Rozgrzej piekarnik do 200', wstaw naczynie, zapiekaj przez około 10 minut. Wyjmij, posyp natką pietruszki i podprażonymi płatkami migdałów, podpiekaj z włączoną funkcją grill jeszcze przez kilka minut, aż wierzch się zrumieni. Po kilku minutach, kiedy lekko przestygnie, podawaj.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz