środa, 9 grudnia 2020

Sernik na Święta, tym razem z mascarpone i wiśniami suszonymi

 Bez zbędnych wstępów, przedstawiam a właściwie przypominam kolejny sernik, wilgotny, delikatny, na doskonałym kruchym spodzie z wiśniami suszonymi. Masę serową zrobiłam z mascarpone, dzięki której sernik zdecydowanie zyskuje - delikatny śmietankowy smak, aksamitna konsystencja, to wszystko sprawia ten włoski serek. Można dodać wiśnie suszone, mogą to być inne owoce, byle nie świeże puszczające dużo soku.











Składniki:

na blaszkę 20 x 27cm
spód:

200g mąki
100g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
110g masła 
1 jajko
szczypta soli

masa serowa:

500g tłustego sera
250g serka mascarpone
250g cukru pudru
7 jajek, żółtka i białka oddzielone
80g miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

garść wiśni suszonych


Jak zrobić:

Rozetrzyj palcami mąkę z solą z zimnym masłem pokrojonym wcześniej na kawałki, na masę o konsystencji kruszonki. Dodaj cukier puder i waniliowy, potem jajko, szybko zagnieć ciasto, zawiń je w kulę i włóż do lodówki na 30 minut. 
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj przez folię i wylep nim spód blaszki. Nakłuj w kilku miejscach i podpiecz przez 20 minut w 180'C.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle ucierając. Stopniowo dodawaj ser i mascarpone, ubijaj mikserem, aż masa będzie zupełnie gładka. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a potem delikatnie wymieszaj z masą serową.
Masę serową wyłóż na podpieczony spód, wyrównaj, delikatnie ułóż wiśnie na wierzchu masy.
Sernik piecz w 180'C przez 50 - 60 minut, aż będzie złocisty na wierzchu.
Po wyłączeniu piekarnika zostaw go w środku na 15 minut, potem lekko uchyl, ale zostaw w środku, najlepiej do wystygnięcia. Sernik smakuje najlepiej następnego dnia, po wychłodzeniu w lodówce. 

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz