czwartek, 16 września 2021

Fasolakia

Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na szybkie danie wegetariańskie. Będzie to grecka fasolakia.

W kuchni greckiej jest mnóstwo dań warzywnych, chyba mniej niż dawniej. Kiedyś jedzenie mięsa było wyznacznikiem statusu, dzisiaj niekoniecznie, dieta warzywna jest popularna i modna. Grecy lubią dania jednogarnkowe, pełne sosu, zawiesiste, takie, które można postawić na stole i się nimi dzielić. Warzywa strączkowe są często używane, zastępują mięso. 

Fasolakia spełnia wszystkie kryteria greckiej kuchni, jest daniem kompletnym, jednogarnkowym, pełnym aromatycznego sosu z mnóstwem ziół, no i pełnym warzywa strączkowego czyli fasolki szparagowej.

To danie łatwe, nie wymaga ani szczególnych składników ani specjalnych umiejętności, pokochacie je jak ja. Pokazuję zdjęcia z kilku, które ugotowałam w ostatnim czasie, z fasolką zieloną i żółtą, czasami dodaję dodatkowo cukinię pokrojoną w grubą kostkę.














Składniki:

ok. 300g fasolki szparagowej

1 puszka pomidorów bez skórki

2 łyżki przecieru pomidorowego

3 ząbki czosnku

3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w grubą kostkę

1 cebula czerwona, pokrojona drobno

tymianek, cząber, oregano

sól, pieprz

1/2 kubka bulionu albo wody i 1/2 warzywnej kostki bulionowej

oliwa do smażenia



Jak zrobić:

na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę, dodaj posiekany czosnek, a po chwili przecier pomidorowy. Smaż przez chwilę, wrzuć ziemniaki, obsmażaj przez chwilę. 

Teraz czas na pomidory z puszki pokrojone na kawałki razem z pulpą. Wlej bulion albo wodę z kostką bulionową, po środku ułóż fasolkę, wciśnij w płyn.

Całość lekko posól, posyp ziołami. Przykryj pokrywką i duś przez 40 minut, warzywa przy nakłuciu powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.

Podawaj posypane fetą, możesz posypać pokruszoną albo położyć kawałek fety obok, skrop go oliwą i posyp ziołami. Danie doskonałe również następnego dnia.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz