środa, 18 stycznia 2023

Focaccia z bardzo chrupiącą skórką

Focaccia, płaski chleb włoski, pochodzi z północy Włoch, z regionu Liguria. Ale jada się go w całych Włoszech, chociaż w bardzo różnych odmianach; focaccia może być płaska, gruba, z ziołami, z solą, z serem, a nawet posypana cukrem i z rodzynkami. W każdej formie smakuje obłędnie, a Włosi jedzą ją odłamując kawałki i maczając w oliwie, która we Włoszech jest zupełnie inna, ma piękną barwę i jest aromatyczna inaczej niż ta, którą sprzedaje się u nas.

Uwielbiam ją robić, chociaż dotychczas nie byłam do końca zadowolona z moich wypieków. Postanowiłam walczyć dalej, a moim celem była focaccia gruba, mięciutka z chrupiącą skórką, i taka właśnie mi się udała, jest mięsista, nasączona oliwą, a wierzch taki jak chciałam, bardzo chrupiący.





























Składniki:


na blaszkę 22cm x 27cm

4 kubki (515g) mąki silnej, z dużą zawartością białka

2 łyżeczki (10g) soli

2 łyżeczki (8g) suchych drożdży

2 kubki (455g) wody


oliwa


świeży rozmaryn - opcjonalnie







jak zrobić:

w misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże. Dodaj wodę, łyżką albo szpatułką wymieszaj ciasto. Wlej chlust oliwy na wierzch, delikatnie rozsmaruj, przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw miskę do lodówki i zostaw ciasto do wyrośnięcia na 12-18 godzin, możesz nawet na 2-3 doby. Bardzo ważne jest natłuszczenie wierzchu oliwą, żeby nie powstała zaschnięta skorupka.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Natłuść spód oliwą. wyjmij miskę z lodówki. Ciasto odgazuj, wyrób szybko naciągając boki do środka wielokrotnie. Ciasto przełóż do formy, ułóż je na środku, skrop oliwą, przykryj formę folią spożywczą i zostaw na 2-4 godziny. Ciasto powinno być bardzo pulchne, wyrośnięte, z bąblami, powinno wypełnić całą formę. Teraz czas na skropienie wierzchu oliwą i zrobienie dołków palcami - dociskaj palcami ciasto mocno, do samego spodu, gęsto, dołków powinno być dużo. Jeżeli chcesz, posyp wierzch igiełkami świeżego rozmarynu.

Piecz w 200' przez 25 minut, aż wierzch będzie mocno złocisty. Po upieczeniu wyjmij ciasto na kratkę, żeby nie zaparowało od spodu. Po chwili można kroić i podawać, najlepiej z oliwą, do maczania.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz