niedziela, 19 marca 2023

Czekoladowy chlebek bananowy

Kiedy masz banany, które pokrywają się już brązowymi plamami i pachną dojrzałością, to masz idealny składnik do upieczenia pysznej babki, pysznej i dietetycznej. Jeżeli uwielbiasz czekoladę, to możesz chlebek bananowy zamienić na babkę pełną czekolady, wilgotną, aromatyczną, inną niż tradycyjna babka czekoladowa, i inną niż klasyczny chlebek bananowy.

Mój chlebek piekłam dla bezglutenowych członków rodziny, zamieniłam mąkę pszenną na ryżową i gryczaną, i dlatego chlebek popękał trochę na wierzchu. Nie wpłynęło to w żaden sposób na jego smak i jakość, jest bardzo wilgotny i bardzo czekoladowy. Tradycyjny chlebek, z mąki pszennej, będzie miał jeszcze lepszą jakość. 

Uwaga 1: nie można go piec zbyt długo, a ja tak właśnie zrobiłam, to też sprawia, że pęka i może być za suchy. Trzeba skończyć pieczenie w momencie kiedy patyczek jest leciutko wilgotny, nie całkowicie suchy, wtedy chlebek będzie wilgotny, najlepszy. 

Uwaga 2: jeżeli chcecie upiec bezglutenowy, to mąkę pszenną należy zamienić na ryżową i gryczaną w proporcjach pół na pół.

Uwaga 3: cukier biały można zamienić na cukier kokosowy albo ksylitol.

Uwaga 4: nie musisz nawet wyjmować miksera, wystarczy łyżka.

UWAGA: kubek = 250ml















Składniki:

na formę 12cm x 24cm


100g roztopionego masła

120g cukru

1 łyżeczka naturalnej esencji migdałowej

2 jajka

3 czubate łyżki jogurtu greckiego

2 bardzo duże albo 3 mniejsze dojrzałe banany rozgniecione widelcem

1 1/4 kubka mąki pszennej typ 500

1/2 kubka dobrego kakao

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

duża szczypta soli

70-80g czekolady gorzkiej, posiekanej


jak zrobić:

w misce wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. 

W osobnej misce dobrze wymieszaj, możesz rózgą, ale łyżka też wystarczy, przestudzone masło z cukrem, jajkami i z ekstraktem migdałowym. Dodaj rozgniecione banany i jogurt, dobrze wymieszaj.

Do mokrych składników dodawaj porcjami suche, po każdej porcji mieszaj.

Ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 175', wierzch ciasta posyp posiekaną czekoladą, ciasto piecz przez 40-50 minut, aż patyczek będzie suchy ale tak nie do końca, uważaj, żeby ciasta nie przesuszyć.

Po kilku minutach, chwytając papier po bokach, przenieś ciasto na kratkę, żeby nie zaparowało w formie. Możesz podawać jeszcze lekko ciepłe. Możesz też posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz