Rhuboffee to inne banoffee, banoffee inaczej, inna kompozycja, ale sposób przygotowania deseru ten sam.
To deser, który podobno powstał w restauracji Hungry Monk w Wielkiej Brytanii, której już nie ma. Deser jest, do tego jest uwielbiany i znany na całym świecie. Latem desery na zimno, wychłodzone jak lody smakują najlepiej. Myślę, że gdyby podobne desery można było jadać w kawiarniach to byłyby równie popularne jak lody.
W składzie mojego jest kajmak, czekolada, konfitura rabarbarowa, spód ciasteczkowy, też mascarpone, wszystko to, co lubimy. Każdą z warstw można dowolnie zmieniać, i to jest urok tego deseru. Zamiast konfitury można użyć świeżych owoców, cienkie plasterki truskawek też smakowałyby świetnie. Trzeba pamiętać, że deser musi być wychłodzony i przechowywany w lodówce.
Składniki:
na formę okrągłą o średnicy 20cm
300g ciasteczek zbożowych, zmielonych na drobno
80g masła
szczypta soli
250g mascarpone
80g serka śmietankowego typu Philadelphia, ja użyłam serka "Twój Smak"
90g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
20g mlecznej czekolady, do posypania
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 laski rabarbaru
3 plus 4 czubate łyżki cukru pudru
1 puszka masy krówkowej albo kajmakowej
jak zrobić:
formę wyłóż papierem do pieczenia.
W rondelku roztop masło, kiedy będzie już spienione dodaj rozdrobnione ciasteczka, szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na spód formy, dobrze dociśnij, kiedy wystygnie wstaw do zamrażalnika na 20 minut, aż będzie zupełnie twarda.
Masę kajmakową przełóż do małego garnka, delikatnie podgrzej i wymieszaj, żeby była luźna i gładka. Kiedy wystygnie, wyłóż na spód z ciasteczek, wyrównaj i wstaw do lodówki.
Roztop czekoladę w kąpieli parowej: na garnku z mała ilością wody ustaw żaroodporną albo metalową miskę, wsyp do niej połamaną czekoladę, podgrzewaj nie mieszając, aż czekolada zmięknie.
Mascarpone utrzyj trzepaczką z 4 czubatymi łyżkami cukru pudru. Połowę przełóż do roztopionej czekolady, dobrze wymieszaj. Drugą połowę wymieszaj z ekstraktem waniliowym.
3 laski rabarbaru pokrój na 0.5cm kawałki, wrzuć je na patelnię i krótko smaż z 3 czubatymi łyżkami cukru pudru, kiedy puści sok, zwiększ gaz i zredukuj płyn, zostaw do wystygnięcia.
Wyjmij blaszkę z lodówki, na warstwę kajmakową wyłóż masę czekoladową, wyrównaj, na niej ułóż wysmażony rabarbar, a następnie masę waniliową. Posyp wierzch startą czekoladą mleczną.
Blaszkę włóż do lodówki na 3-4 godziny, żeby deser dobrze związał, podawaj schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz