Jest magicznie, czarownie, zmrok zapada wcześnie, ale jak się okazuje trzeba za to zapłacić pewną cenę, a są nią trudności ze złapaniem przyzwoitego dziennego światła.
Może już czas opanować umiejętność robienia zdjęć z użyciem lamp? Bart, co sądzisz?
Zdjęcia zdjęciami, a Święta za moment.
Tarta z kapustą to doskonała alternatywa dla pasztecików, uszek czy wszelkich innych dodatków do barszczu. Święta bez barszczu? Bez pierogów? Nie, z pewnością nie. A może tym razem z tartą z kapustą ze śliwkami?
Dlaczego nie z grzybami? A dlaczego nie? Będzie równie doskonała.
Składniki:
kruche ciasto:
na formę 24cm
250g mąki
150g zimnego masła pokrojonego w kostki
1 łyżeczka soli
1 jajko - do posmarowania paseczków ciasta przed pieczeniem
tymianek do posypania
nadzienie:
około 1/2kg kapusty kiszonej
3-4 łyżki oliwy
3 łyżki masła
2 średnie cebule, obrane, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka kminku
spora garść śliwek suszonych, miękkich, słodkich
sól, pieprz
ewentualnie grzyby suszone
opcjonalnie 1/2 kubka białego wina
Jak zrobiłam:
ciasto:
Wszystkie składniki połączyłam i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
kapusta:
1. W średnim garnku roztopiłam oliwę i masło, skarmelizowałam cebulę.
2. Pokroiłam kapustę na mniejsze kawałeczki, odsączyłam i wrzuciłam do garnka, na cebulę. Po około 10 minutach dodałam ziarenka kminku. Dusiłam przez jeszcze około 1/2 godziny, aż była zupełnie miękka.
3. Dodałam śliwki, wymieszałam i chwilę dusiłam. Teraz można dodać wino. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Jeżeli chcecie zrobić kapustę z grzybami, trzeba je namoczyć w letniej wodzie przez godzinę, pokroić w paseczki i dodać do kapusty, z odrobiną wody po namaczaniu zaraz po kminku.
Gotową kapustę odstawiłam, żeby wystygła.
4. Formę do tarty wyłożyłam papierem. Rozwałkowałam 2/3 ciasta, resztę włożyłam do lodówki. Rozwałkowane ciasto przeniosłam na wałku na spód blaszki. Wylepiłam dokładnie palcami, nakłułam w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzałam do 180;C i podpiekłam spód przez 20 minut, aż był lekko złotawy.
5. Kapustę wyłożyłam na spód. Pozostałe ciasto rozwałkowałam i pocięłam na grube paseczki. Ułożyłam je w kratkę na kapuście. Posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam tymiankiem. Piekłam przez około 25 minut, aż ciasto było złotawe i przyrumienione.
Bardzo ciekawy pomysł, taka tarta musi być pyszna:-)
OdpowiedzUsuń