piątek, 25 lipca 2014

Cassata Siciliana, lekki sycylijski tort z ricottą

Znacie lody o wdzięcznej nazwie cassaty? Kula lodów składająca się z kilku warstw, z których najlepsza jest ta środkowa, zamrożona śmietana nadziana bakaliami i kawałkami zmrożonej czekolady.
A teraz wyobraźcie sobie tort, który w większości jest jak ta środkowa warstwa, tylko zdecydowanie lżejszy, bo nadzienie to nie tłusta śmietana, ale z ricotta, a ta opatulona jest warstwami ciasta biszkoptowego nasączonego rumem.
Nie lubię tortów, kremów ani bitej śmietany, ale ten tort to najlepsze ciasto zbliżone do tortu, które ostatnio jadłam. Jest tak efektowne, że może być popisowym ciastem imieninowym czy urodzinowym.



  



Składniki:


ciasto biszkoptowe: (forma około 26cm)

4 jajka
225g mąki pszennej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 225g cukru
225g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 


UWAGA: w biszkopcie waga mąki, cukru i masła powinna być równa wadze jajek, stąd najpierw ważymy jajka, żeby wiedzieć jakich ilości pozostałych składników użyć.


nadzienie:

120g owoców kandyzowanych: wiśnie, skórka pomarańczowa, plasterki pomarańczy; ja użyłam zapasów przywiezionych z Grecji, owoców kumkwatu
4 duże łyżki białego rumu
750 - 800g sera ricotta
200g cukru pudru
120g gorzkiej czekolady, posiekanej


syrop rumowy:

50ml białego rumu
50g cukru 
150ml wody


do dekoracji:

3 łyżki konfitury morelowej
100g sera ricotta
150g sera mascarpone
4-5 łyżek cukru pudru
owoce do dekoracji

200g (opakowanie) masy marcepanowej






Jak zrobiłam:

ciasto biszkoptowe:


1.   Zważyłam jajka - ilość wagowa mąki, masła i cukru powinna być taka sama jak waga jajek - jajka bardzo się różnią wagą. Przygotowałam formę o średnicy 26cm - wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.

2.   W misce wymieszałam mąkę, proszek i cukier, dodałam miękkie masło i ekstrakt waniliowy. Wbiłam jajka i dobrze ubiłam całość mikserem, aż masa była puszysta i jasna. Przełożyłam do formy. Piekłam przez 30 - 40 minut, aż ciasto było złociste na wierzchu. Zostawiłam na 5 minut w formie, a potem wyłożyłam na kratkę, żeby biszkopt całkowicie wystygł.







nadzienie z ricotty:


 Owoce kandyzowane zalałam rumem i moczyłam przez około 20 minut, potem odsączyłam. W międzyczasie ubiłam ricottę z cukrem, aż była całkowicie gładka.Wymieszałam z posiekanymi owocami z rumu i posiekaną czekoladą. Przykryłam folią i włożyłam do lodówki najlepiej na noc, ale 1 godzina też wystarczy.


syrop rumowy i biszkopt:

1.   Wodę i cukier w garnuszku podgrzałam na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuścił. Przez chwilę potrzymałam na ogniu bez mieszania, zdjęłam z ognia i ostudziłam. Wtedy wlałam rum.

2.   Biszkopt przekroiłam na pół. Nasączyłam każdą z części syropem. Na spód wyłożyłam masę z ricotty i przykryłam drugą częścią. Dobrze docisnęłam. 
 Przykryłam folią ostrożnie i włożyłam do lodówki; jeżeli można, najlepiej na noc, ja nie miałam aż tyle czasu.









całość:

Wyjęłam ciasto z lodówki i przełożyłam na talerz do podawania ciasta. Masę marcepanową rozwałkowałam i przycięłam paski, którymi obłożyłam boki tortu. Powinien wystawać około 1cm ponad wierzch ciasta.

Konfiturę podgrzałam leciutko z odrobiną wody, przetarłam przez sito i rozprowadziłam na wierzchu ciasta. 

Sery ricottę i mascarpone wymieszałam z cukrem. Krem wyłożyłam na warstwie konfitury i wyrównałam tak, żeby mieścił się w marcepanowym brzegu. Udekorowałam owocami. 







Cassata trzeba do podania przechowywać w lodówce. Można podawać ze świeżymi owocami również. Wspaniały, lekki deser na lato.








1 komentarz: