środa, 6 kwietnia 2016

skandynawskie pieczywo chrupkie

Każdy kto dba o dietę zna i lubi chrupkie pieczywo. Czy wiecie, że chleb chrupki pochodzi ze Skandynawii i był tam wypiekany już około roku 500? Dzisiaj klasykiem w tej kategorii jest szwedzki chleb Wasa, wszyscy go znamy, to najstarsza marka. Tradycyjny był robiony z mąki żytniej, okrągły, z dziurką w środku, która służyła do natykania chleba na drąg umieszczony pod sufitem, gdzie chleb przechowywano. Piekło się go tylko dwa razy w roku. Było to pożywienie biednych ludzi.
Dzisiaj można kupić bardzo różne rodzaje, z rozmaitymi dodatkami i o przeróżnych smakach, z różnej mąki, nie tylko żytniej, i sięga po niego każdy, jest bardzo popularny. Jest praktyczny, łatwy do spakowania, lekki, nie starzeje się, a przede wszystkim smaczny.
Lubimy ten kupny, ale domowej roboty nie ma sobie równych. Przepis, który znajdziecie tu dzisiaj to oryginalna nordycka receptura. Spróbujcie go zrobić, jest łatwy, szybki, a tak dobry, że trudno mu się oprzeć. Takiego z pewnością nie kupicie. 
Doskonały ze słodkimi dodatkami, konfiturą czy miodem, masłem orzechowym, ale również na wytrawnie, z serem czy wędliną. Ja zrobiłam do niego hummus buraczany.

W oryginalnym przepisie podaje się jednostkę miary jaką jest dl ( decylitr ). Taką miarę można kupić w Ikei. Przeliczyłam ją na kubki, ale miarę w dl też podaję.


  










Składniki:

na 4 porcje po 20-25 kawałków

( 3/4 kubka=2 dl )

3/4 kubka nasion sezamu
3/4 kubka pestek dyni
3/4 kubka nasion lnu
2 łyżki maku ( opcjonalnie, polski akcent )
3/4 kubka oleju ( ja użyłam słonecznikowego, najlepszy jest olej bez wyrazistego smaku )
2 i 1/2 - 2 i 3/4 kubka mąki pół na pół owsianej i orkiszowej
1 i 1/2 kubka wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli 







Jak zrobić:
1.   W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj wodę, potem olej i dobrze połącz. Jeżeli ciasto jest bardzo mokre, mąki mają różną wilgotność, dodaj trochę więcej mąki.
2.   !/4 ciasta ułóż na papierze do pieczenia, lekko rozpłaszcz, przykryj drugim kawałkiem papieru do pieczenia tej samej wielkości i rozwałkój ciasto między arkuszami na płaski placek o grubości pestek dyni, czyli dość ale nie za cienki. Zdejmij górny arkusz papieru. Ostrym nożem pokrój placek w romby albo kwadraty. Wsuń arkusz z pokrojonym plackiem ciasta na blaszkę do pieczenia i piecz w 200'C przez około 15 minut, aż chlebek będzie złocisty ( czas pieczenia zależy od grubości ciasta, grubsze - trzeba czas wydłużyć ). Po wyjęciu z piekarnika zostaw na 5 minut, żeby przestygło. Kiedy wystygnie, ostrożnie połam na kawałki wzdłuż nacięć. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
Powtórz tę samą procedurę z pozostałymi trzema porcjami ciasta.




Do chlebka zrobiłam hummus buraczany, a przepis znajdziecie TUTAJ ( klik ).


2 komentarze:

  1. z przepisów, które sobie od Ciebie drukuję, powstanie chyba niedługo książka... ;) pozdrawiam wiosennie
    E.

    OdpowiedzUsuń