sobota, 3 września 2016

rustykalna sałatka z pomidorów

W piecu siedzi przecudne galette z pomidorami, na blogu będzie jutro. Zostały mi pomidory, będzie sałatka na kolację.
Rustykalna, inaczej wiejska, prosta i bezpretensjonalna. Kojarzy mi się z hiszpańskim gazpacho, słonecznym, upalnym, wystarczy dodać odrobinę ostu winnego.To taka sałatka, w której proste, ciepły i letni smak pomidora prosto z krzaka, nagrzanego słońcem, dominuje. Chleb wiejski, podpieczony i połamany na grube kawałki, najlepiej jeszcze ciepły, wypije nadmiar soku z pomidorów, napije się nim i będzie smakował obłędnie. Wiejski ser zamknie całość, bo nic bardziej nie pasuje do zwykłych pomidorów i chleba niż świeży wiejski ser.
Doprawiłam całość prosto, wyłącznie solą i pieprzem, żeby jak najlepiej zachować naturalne smaki składników.
Jeżeli wolicie smaki bardziej octowe czy słodko słone, możecie smak sałatki wzmocnić dodając trochę miodu, oliwy czy octu balsamicznego.













Składniki:

kilka pomidorów, najlepiej różnych, malinowych, podłużnych czy czereśniowych
2 duże kawałki wiejskiego chleba, może być czerstwy
świeży wiejski biały ser

2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżka octu z czerwonego wina
czerwona cebula pokrojona w piórka, opcjonalnie ( ja nie dodałam, ale pasuje znakomicie ) 



Jak zrobić:

Tak naprawdę opis nie jest potrzebny. Ale na wszelki wypadek: umyj pomidory i pokrój na ćwiartki, a te duże na ósemki. Każdą cząstkę jeszcze na pół, w poprzek. Włóż do miski, posyp solą i pieprzem. Chleb podpiecz, połam na kawałki. Oliwę wymieszaj z octem czerwonym, dopraw sola i pieprzem, polej pomidory i wymieszaj lekko. Połamany chleb wrzuć do pomidorów. Posyp pokruszonym białym serem, natychmiast podawaj.







3 komentarze:

  1. Wczoraj bądź przedwczoraj niemal identyczny przepis podawano w dzień dobry TVN. Zbieg okoliczności?

    OdpowiedzUsuń
  2. Kilka składników i mamy niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najprostsza tradycyjna sałatka, nic odkrywczego, warto jednak dodać oliwę, dziękuję :)

      Usuń