niedziela, 16 października 2016

kruche pierożki nadziewane konfiturą śliwkową i czekoladą

Jesień, a szczególnie ta późna, zimna o poranku, chłodna, mglista i ciemna w ciągu dnia, z pojedynczymi tylko promykami słońca, jeżeli w ogóle, przedzierającymi się przez ciężkie ołowiane chmury, ma również swój klimat kulinarny. To smaki śliwek, jabłek, pomidorów, też dyni i cynamonu, w wszystko w rozgrzewających i ciepłych potrawach.
Czy ciastka mogą być rozgrzewające? Maślane, kruche ciasto z gęstą i aromatyczną konfiturą śliwkową z domieszką czekolady z pewnością.
To szybki i łatwy włoski przepis, którego oryginalna nazwa to Tortelli Dolci, bo to po prostu pierożki z idealnie kruchego ciasta nadziewane na słodko. Ciasto jest leciutko żujące, o posmaku cytryny i migdałów, a słodkie śliwkowe konfitury pasują do niego doskonale.



















Składniki:
na 20 ciastek:

270g mąki pszennej typ 500
270 mąki żytnie chlebowej typ 720
150g masła miękkiego
180g cukier
szczypta soli
2 łyżki oliwy virgin
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
4 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego naturalnego

1 duży słoik konfitury śliwkowej ( mogą być powidła, ale muszą być gęste )

20 kostek gorzkiej czekolady - opcjonalnie

cukier puder do posypania - opcjonalnie

będziesz potrzebować okrągłą wykrawaczkę ( nie wiem czy to fachowa nazwa )o średnicy 10cm







Jak zrobić:

W dużej misce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj cukier, wymieszaj, wlej oliwę i dodaj masło, wymieszaj widelcem, wbij żółtka i jajka, dodaj skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy, wymieszaj składniki, ale tylko tak, żeby je połączyć. Wyłóż ciasto na lekko podsypany mąką blat i szybko zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 5-10 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Blat wysyp leciutko mąką, ciasto rozpłaszcz wałkiem na gruby dysk, oprósz go mąką z wierzchu przed wałkowaniem, żeby wałek się nie przyklejał. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 2-3 mm, nie za cieniutkie, musisz wykroić z niego około 20 krążków o średnicy 10cm.
Po jednej stronie każdego krążka nałóż dużą łyżeczkę konfitury i włóż 1 kostkę czekolady, złóż na pół, jak pierogi i zlep dokładnie brzeg.
Gotowe pierożki układaj na blaszce. Piecz w 180'C przez około 15 minut, aż będą mocno złociste od spodu, a leciutko przyrumienione na wierzchu. 
Jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.   













6 komentarzy:

  1. pyszny farsz, a pierożki wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję! też mnie ten przepis cieszy, taki jak lubię, prosty i pyszny :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię "ciasteczka" tego typu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie! :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń