niedziela, 23 października 2016

rogaliki drożdżowe z konfiturą

Są dni kiedy muszę, po prostu muszę zrobić ciasto drożdżowe. Tęsknie za wyrabianiem go, jego zapachem, czekaniem na to, żeby wyrosło... Tak było dzisiaj. Już zabierałam się za chałkę, ale ostatecznie stanęło na rogalikach z konfiturą od Milorada, wyszły rewelacyjnie.
W tym roku, zajęta BURAKIEM, nie dałam rady zrobić przetworów. Na szczęście, zostało mi kilka słoików pyszności od Milorada, mojego chorwackiego przyjaciela, który chojnie mnie nimi obdarował zeszłej jesieni. Micky wkłada w nie tyle serca i słońca jak z jego ojczystej Chorwacji, że każdy wypiek z jego przetworami jest wyjątkowy. Rogaliki również.
Przepis jest wyjątkowo łatwy i gwarantujący powodzenie, pod warunkiem oczywiście, ze użyjecie świeżych dobrych drożdży.
















składniki:

na około 25 sztuk

500g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
1/2 kubka oleju roślinnego ( ja użyłam ekologicznego rzepakowego do wypieków )
1/2 kubka ciepłego mleka ( o temperaturze ciała, nie gorącego )
25g świeżych drożdży
4 duże łyżki cukru

1 słoik konfitury brzoskwiniowo gruszkowej

1 jajko roztrzepane do posmarowania przed pieczeniem

mak do posypania








Jak zrobić:

Ciepłe mleko wlej do kubka, wsyp 1 1/2 łyżki cukru, pokrusz drożdże, wymieszaj i odstaw. Do dużej miski wsyp 3/4 kubka mąki, wlej rozczyn drożdżowy, wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po kilkunastu minutach rozczyn powinien pracować już bardzo dobrze. Dodaj resztę mąki, szczyptę soli, pozostały cukier, olej, jajka, wymieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się bardzo dobrze połączą. Miskę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość*. Kiedy ciasto wyrośnie, podsyp blat mąka, wyłóż ciasto i wyrób na elastyczne, gładkie ale nie zbite ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Pamiętaj, ze ciasto drożdżowe nie może być twarde, podsypywanie mąką rób bardzo oszczędnie.

Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 2-3mm, pokrój na prostokąty tak, że masz naprzemiennie podstawę i wierzchołek trójkąta na bliższym siebie boku. Blisko podstawy trójkąta nałóż łyżkę albo łyżeczkę konfitury, w zależności od tego, jakie duże rogaliki robisz. Zwijaj je zaczynając od podstawy w kierunku wierzchołka, uformuj rogalik i ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Gotowe rogaliki zostaw na 15 minut, żeby się napuszyły. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp makiem.
Piecz w 220'C przez 15 minut, albo aż się zrumienią. 

* UWAGA: można rozgrzać piekarnik do 150'C, wyłączyć go i ciasto drożdżowe wstawić do wyrośnięcia, to znacznie przyśpiesza proces wyrastania 



  














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz