środa, 8 marca 2017

Pandowdy z malinami, jabłkami i bananami

Desery na gorąco, szczególnie te z owocami, kochamy najbardziej. Czy może być coś lepszego niż roztapiające się lody na gorącej szarlotce czy crumble? 
Crumble, czyli owoce o smaku cynamonu czy kardamonu, pokryte maślaną kruszonką i zapieczone, to tradycyjny angielski deser, który zrobił karierę w wielu krajach, również u nas. Oprócz niezwykłych walorów smakowych, crumble jest łatwe w przygotowaniu, daje możliwości wykorzystania bardzo różnych owoców, w zależności od sezonu. Ale dlaczego rozpisuję się na temat crumble, kiedy tematem posta jest pandowdy? Sądziłam, ze formułę mojego ulubionego crumble już całkowicie wyczerpałam, były już z różnymi owocami, z przeróżnymi mąkami, płatkami owsianymi, kruszonką drobniejszą i grubszą, więc kiedy trafiam na pandowdy, deser oparty na tej samej zasadzie, a jednak zupełnie inny, temat crumble powrócił. Pandowdy jest podobny ale zdecydowanie lepszy, a to za sprawą maślanego wierzchu z kruchego ciasta. To zdecydowanie najlepszy, mój numer jeden deser na gorąco.





















składniki:

owoce:

4 duże jabłka, obrane i pokrojone na plasterki
400g malin
1-2 banany, pokrojone na plasterki
140g cukru
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1-2 łyżki soku z pomarańczy
skórka starta z 1/2 pomarańczy
1 łyżka ekstraktu waniliowego

ciasto:

265g mąki pszennej TYP 500
szczypta mąki 
2 łyżki cukru
zimna woda, w zależności od potrzeby
190g zimnego masła
3-4 łyżki śmietany kremówki, do posmarowania wierzchu przed pieczeniem


jak zrobić:

wymieszaj mąkę z solą i cukrem, dodaj masło pokrojone w kostkę, rozetrzyj palcami aż masa uzyska konsystencję drobnej kruszonki. Dodaj odrobinę zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Uformuj dysk, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. 
Przygotuj owoce, wymieszaj je z cukrem, przyprawami, wanilią i mąką, obtocz je dokładnie, wyłóż na spód naczynia żaroodpornego. 
Wychłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 4mm, wytnij kółka o średnicy 6cm i ułóż je na owocach, lekko zakładając jedno na drugie. Posmaruj wierzch śmietaną. 
Piecz w 180'C przez około 40 - 45min, wierzch musi być mocno złocisty, a owoce bulgotać. Przy wyjmowaniu trzeba uważać, bo owoce i sok są bardzo gorące. Przed podaniem lekko przestudź. Podawaj najlepiej z lodami, też z jogurtem greckim, można lekko posypać cukrem pudrem. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz