środa, 15 marca 2017

zupa z pora na płaski brzuch

Na wiosnę każdy, a raczej każda marzy o płaskim brzuchu.
Francuzki uważają, że płaski brzuch u kobiety to priorytet. Od dzieciństwa uczą się 'trzymać' brzuch, chociaż za sportem nie przepadają i na ćwiczenia trudno je namówić. Umięśnione ciało, a szczególnie nogi, uważają za mało kobiece, i wiem, co mówię, sama doświadczyłam komentarzy i pytań w tej kwestii, a moje umięśnione nogi biegacza nie wzbudziły podziwu, wręcz przeciwnie.
Wracając do płaskiego brzucha, one, Francuzki, wiedzą co zrobić, żeby szybko uzyskać efekt. Magicznym warzywem, które w tym pomoże jest por. Można ugotować wywar na porach, zlać go i popijać przez cały weekend po to, żeby w poniedziałek zabłysnąć brzuchem płaskim jak deska. A jak głód dopadnie, tak kolo niedzieli, zjadamy wtedy ugotowanego pora skropionego oliwą. To wersja skrajna walki o brzuch.
Ja proponuję zwykłą, pyszną i lekka zupę z pora, niskokaloryczną i bardzo sycącą, która będzie równie skuteczna, ale zupełnie nie przykra i bolesna w walce z brzuchem.
Przygotowanie tej zupy to zaledwie 20 - 25 minut, jest bardzo łatwa a składniki potrzebne do jej ugotowania należą do najbardziej podstawowych.











składniki:
na 6 porcji

1 porcja to 108 kcal

2 marchewki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 średnie pory - okolo 400g
4 średnie ziemniaki - okolo 400g
oliwa
około 2 litry bulionu warzywnego, może być z kostki

  • jak zrobić:
  • obierz marchewkę i pokrój w kostkę, pokrój cebulę w drobną kosteczkę i czosnek drobno. Odetnij końce z porów, przetnij na 4 i dokładnie umyj pod bierzącą wodą. Pokrój na 1cm plasterki. W dużym garnku rozgrzej dobrze oliwę, wrzuć marchewkę, chwilę smaż, dodaj cebulę i podsmaż na lekko złocisty kolor, w trakcie dodaj pora i czosnek, smaż mieszając przez około 10 minut minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Wlej bulion do warzyw, wymieszaj, wrzuć ziemniaki, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, na mniejszym już ogniu, przez około 10 minut. Po tym czasie dopraw solą i pieprzem. Jeżeli wolisz zupy kremowe, możesz zblendować.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz