środa, 6 grudnia 2017

SZARLOTKA najlepsza

Ta szarlotka to taka idealna, taka dokładnie jaką lubię najbardziej. 
Na blogu jest już kilka innych przepisów, przy kilku nawet pisałam, że to moja ulubiona. Ale dopiero ta właśnie, rezultat poszukiwań i prób, spełnia warunki idealnej. Ciasto jest doskonale kruche, jabłka nie za miękkie nie za twarde, odpowiednio słodkie i cynamonowe, lukier waniliowy doskonale pasujący do całości, ciasto można też posypać cukrem pudrem, albo zostawić bez dekoracji.
















na formę prostokątną 28cm x 36cm

ciasto:
4 kubki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 kubek cukru pudru
360g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
6 - 7 żółtek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany kremówki

zimna woda, w zależności od potrzeby

około 100g orzechów włoskich mielonych

9 dużych jabłek, obranych, pokrojonych na ćwiartki, bez gniazd nasiennych, a potem pokrojonych na plasterki
szczypta soli
1/3 kubka wody
1 kubek cukru
1 łyżka cynamonu
1 1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

lukier:
1 1/2 kubka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka brandy ( opcjonalnie )
sok z cytryny ( opcjonalnie )
gorąca woda


jak zrobić:

mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodaj kawałki masła i utrzyj palcami z mąką, aż masa będzie przypominała kruszonkę ( można to zrobić nożem albo w malakserze ). Dodaj śmietanę i żółtka, odrobinę wody, i zagnieć szybko ciasto. Jeżeli masa jest za sucha, dodaj więcej wody. Ciasto podziel na dwie części, każdą zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny, a idealnie na godzinę. 
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkuj, najlepiej od razu na papierze, wyłóż nim dokładnie spód blaszki, nakłuj w kilku miejscach. Podpiecz w 180'C przez około 15 minut, aż ciasto będzie lekko złociste.

Jabłka włóż do garnuszka, dodaj wodę i duś na średnim ogniu przez około 15 minut, dodaj sól, cukier, cynamon i kardamon, wymieszaj i jeszcze przez chwilę gotuj. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody, dodaj do jabłek i dokładnie wymieszaj. Masa nie powinna być rozgotowana.

Na podpieczony spód równo wysyp mielone orzechy. Lekko przestudzoną masę jabłkową wyłóż na warstwie orzechów. Drugą część ciasta rozwałkuj przez folię na kawałku papieru do pieczenia. Możesz włożyć na 5 minut do zamrażalnika, będzie ja łatwiej oddzielić od papieru. Zdejmij folię, rozłóż papierem do góry, ciastem już bez folii do dołu na warstwie jabłek, . Zdejmij papier, a ciasto nakłuj w kilku miejscach. Piecz w 180'C przez około 60 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty.  

Składniki na lukier utrzyj na gładki krem, pokryj nim wierzch przestudzonego ciasta.






2 komentarze: