piątek, 30 marca 2018

mazurek różowy z nadzieniem kajmakowym

Cudowny mazurek, który, jak powiedziała osoba obdarowana, nie jest nudny. Warstwa maślanego ciasta kruchego kryje kajmakowe przełożenie. Wierzch mazurka pokryłam masą z białej czekolady, której, przy użyciu czystego soku z buraka, nadałam piękną różaną barwę. Oczywiście, jak na mazurek przystało, ciasto jest słodkie i już mały kawałek zapewnia odpowiednie dla miłośników słodyczy doznania.
Szybciutko podaję przepis, nie jest trudny, jeżeli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na ciasto wielkanocne, może się przyda.
















składniki:

na blaszkę okrągłą o średnicy 29-30cm

spód:
400g mąki pszennej
200g miękkiego masła
100g cukru pudru
szczypta soli
4 żółtka
odrobina wody - jeżeli potrzeba

1/2 puszki kajmaku - masy krówkowej

polewa:
150g białej czekolady
5-6 łyżek śmietany kremówki 30%
płatki migdałów
1-2 łyżeczki czystego soku z buraka






jak zrobić:

ze składników spodu zagnieć elastyczne ciasto, podziel je na pół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 
Połową ciasta wylep dokładnie spód, delikatnie formując rant. Rozprowadź na nim masę krówkową.
Drugą połowę rozwałkuj na okrągły placek, przenieś go na wałku, przykryj dokładnie spód z masą krówkową, nakłuj w kilku miejscach widelcem, żeby się nie podnosił w czasie pieczenia, jak to się stało w moim cieście.
Piecz w rozgrzanym do 180'C piekarniku przez około 40 minut, aż wierzch będzie delikatnie złocisty.
Wyjmij i zostaw do ostygnięcia.
Przygotuj polewę:
w garnuszku podgrzej śmietanę, aż zawrze na brzegach. Wrzuć połamaną na kawałki czekoladę, wciśnij w śmietanę, poczekaj chwilę i dokładnie rozmieszaj na gładką masę. Dodaj odrobinę soku z buraka, wymieszaj i zobacz czy kolor jest odpowiedni. Jeżeli chcesz uzyskać ciemniejszą barwę, dodaj więcej soku.
Rozprowadź na wierzchu upieczonego ciasta, posyp płatkami migdałów. Po 2-3 godzinach masa czekoladowa stężeje. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz