niedziela, 8 kwietnia 2018

chlebek czystoziarnisty

..czyli chlebek z samych ziaren, bez mąki, bez spulchniaczy i konserwantów, ale za to pełen błonnika, białka i składników odżywczych.
Dbanie o formę jedynie poprzez ćwiczenia i sport  nie przyniesie oczekiwanych rezultatów, jeżeli nie będzie miało wsparcia ze strony diety. Nie diety odchudzającej, ale zbilansowanej i odżywczej, dostarczającej właściwe składniki. Stosując taką dietę można uregulować wagę bez głodzenia się. Przed wysiłkiem i po wysiłku fizycznym, organizm potrzebuje innego paliwa, trzeba o nie zadbać.
Białko jest niezbędne do regeneracji i budowy masy mięśniowej, powinniśmy je dostarczyć po treningu. Białko, poza tym działaniem, wspomaga metabolizm, przyspieszając go nawet o 30%. Orzechy i ziarna, obok dobrych tłuszczów i węglowodanów, zawierają go mnóstwo, chlebek z samych ziaren to bomba proteinowo błonnikowa. Ziarna i orzechy jednocześnie są kaloryczne, stad chlebek nie należy do niskokalorycznych. Pamiętajmy, że kalorie kaloriom nie równe. Białko wspomaga metabolizm, to pieczywo jest więc świetnie przyswajane. Mimo wszystko, nie można go zjeść zbyt dużo, jest zwyczajnie bardzo sycące. Dodatkowo, ma niski indeks glikemiczny, a więc uczucie sytości utrzymuje się długo.
Jeżeli oczekujecie wypieku w stylu pulchny chlebek z chrupiącą skórką, to niestety przeżyjecie zawód. Chlebek jest raczej zbity, ale dzięki takiej ilości ziaren i orzechów jest chrupiący i bardzo smaczny.
Z podanych ilości składników upiekłam dwa cieńsze chlebki, równie dobrze można upiec jeden, grubszy.

składniki odżywcze w 100g: 566 kcal, węglowodany: 14g, białko: 22g, tłuszcze: 47g

















składniki:

na 2 chlebki o grubości 2cm w dwóch blaszkach: 11cm x 26cm
albo jeden 4cm te same wymiary blaszki

1 kubek siemienia lnianego
1 1/2 kubka ziaren słonecznika
1/2 kubka migdałów albo orzechów grubo posiekanych
1 3/4 kubka płatków owsianych, ja użyłam górskich
7 łyżek siemienia lnianego, mielonego
7 łyżek roztopionego oleju kokosowego
2 kubki wody
2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżki miodu

opcjonalnie: 1/2 - 3/4 kubka żurawiny albo rodzynek

UWAGA:  kubek = 250ml





jak zrobić:

w misce wymieszaj wszystkie suche składniki: siemię lniane, nasiona i mielone, ziarna słonecznika, migdały, płatki owsiane i sól. Dodaj miód, wodę i olej kokosowy, wymieszaj dokładnie. Masa ma być gęsta i lekko kleista, nie za sucha, ale też nie za mokra, konsystencje można uregulować dodając odpowiednio trochę wody albo płatków owsianych.
Blaszkę albo blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Włóż masę do blaszki, dobrze ubij, wstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180'C i piecz chlebek przez około 60 minut, aż wierzch będzie rumiany a brzegi złociste.
Po kilku minutach wyjmij razem z papierem na kratkę, pokrój dopiero po wystudzeniu.




2 komentarze: