niedziela, 10 czerwca 2018

mini galette z truskawkami i rabarbarem

Moje ulubione ciasto letnie to zdecydowanie galette, moja ulubiona tarta.
Galette, inaczej tarta rustykalna abo niedbała, robiona jest szybko, bez podpiekania spodu. Nie dopracowuje się jej tak, jak tej tradycyjnej, wystarczy zagnieść ciasto, wychłodzić, a potem rozwałkować na placek. Na środku rozkładamy nadzienie, brzegi zaginamy do środka lekko niedbale, fantazyjnie, teraz pozostaje ją tylko upiec.
Galette wytrawne robimy na warsztatach z kuchni francuskiej, z nadzieniem z bakłażana. Jest niezwykle smaczne i efektowne, i cieszy się ogromną popularnością, zdecydowanie większą niż quiche z nadzieniem porowym, klasyką kuchni francuskiej. Równie dobre, jeżeli nie lepsze, trudno porównać i wybrać, jest galette słodkie, z owocami, i takie właśnie, z truskawkami i rabarbarem zrobiłam wczoraj. Tym razem zrobiłam je w wersji kilku tart mini, ale równie dobrze można z tej porcji ciasta zrobić jedną dużą tartę.





















składniki:

spód:

250g mąki orkiszowej
120g masła, zimnego
2 łyżki cukru, opcjonalnie
szczypta soli
2 łyżki jogurtu greckiego
1 żółtko
odrobina lodowatej wody

nadzienie:

2 kubki truskawek, umytych, bez szypułek, podzielonych na kawałki
1 laska rabarbaru, pokrojonego na 1cm kawałki
3-4 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

100g masy marcepanowej, pokrojonej w plasterki

1 jajko rozbełtane z odrobiną wody, do posmarowania brzegów przed pieczeniem
mak albo brązowy cukier, do posypania brzegów przed pieczeniem







jak zrobić:

spód:

mąkę wymieszaj z solą i cukrem, masło pokrój na kawałki, wymieszaj z mąką i szczyp palcami tak, żeby całość przypominała kruszonkę. Dodaj jogurt, żółtko i troszkę wody, szybko zagnieć elastyczne ciasto, uformuj w dysk. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.

Przygotowane truskawki i rabarbar włóż do miski, dodaj cukier i kardamon, odstaw na 15 minut, żeby owoce puściły sok.

Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na placek o średnicy około 17-18cm, najlepiej wałkuj od razu na kawałkach papieru do pieczenia, przez folię, potem je przenieś na dużą blaszkę do pieczenia.
Owoce odsącz z soku na sicie, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Plasterki masy marcepanowej  rozłóż po środku ciasta zostawiając margines 1.5 - 2cm, na nich ułóż owoce, też zostawiając margines. Brzegi ciasta zagnij do środka, częściowo przykrywając nadzienie. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem, możesz posypać makiem albo brązowym cukrem. Ja posypuję jeszcze dodatkowo owoce brązowym cukrem przed pieczeniem.
Piecz w 180'C przez około 40 minut, aż brzegi będą złociste.
UWAGA:  możesz galette zrobić w formie jednego dużego placka, wtedy średnica placka powinna mieć około 35cm. Użyj blaszki do pieczenia z brzegami, owoce puszczają sok, który wycieka. 

Do ciasta doskonałe są lody waniliowe, ja najbardziej lubię lody waniliowe GRYCAN.





2 komentarze: