wtorek, 3 lipca 2018

sernik królewski

Aż trudno uwierzyć, że można całe życie spędzić w kraju gdzie sernik króluje, i to niezależnie od pory roku, u nas to niewątpliwie najbardziej ulubione ciasto, i nigdy wcześniej nie upiec, co więcej, nie jeść sernika królewskiego.
Ten dzisiejszy to mój pierwszy, to debiut. A jest tak doskonały, że już jest u mnie numerem 1 i to nie tylko wśród serników, w ogóle, to absolutnie najlepsze ciasto.
Pierwsze koty za płoty, i teraz już wiem, że kawałek ciasta na kruszonkę trzeba zamrozić, wtedy będzie je można zetrzeć na tarce i pokryć warstwę sera równiutko kruszonką. Tę obserwację umieszczę w instrukcjach do wykonania.



 










składniki:

na prostokątną blaszkę o wymiarach 24 x 35cm

kruche ciasto kakaowe:

400g mąki pszennej
300g masła zimnego
szczypta soli
1 kubek cukru drobnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka i 1 całe jajko 
3 łyżki dobrego kakao

masa serowa:

750g pełnotłustego sera śmietankowego
6 jajek, osobno żółtka i białka
1 budyń waniliowy
1 kubek cukru drobnego
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
200g masła, roztopionego




jak zrobić

kruszonka:

wymieszaj suche składniki, dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, rozetrzyj palcami na grubą kruszonkę. Dodaj żółtka i jajko, szybko wyrób zwarte ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

masa serowa:

białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstaw. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę. Powoli wlej do niej roztopione masło, przestudzone, cały czas ucierając. Dodaj budyń i ekstrakt waniliowy, a potem porcjami ser. Bardzo dobrze utrzyj mikserem na kremową masę. Na końcu delikatnie wmieszaj w masę łyżką pianę z białek.

Wyjmij kruche ciasto z lodówki, podziel na dwie równe części, jedną włóż do zamrażarki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę kruchego ciasta pokrój w plasterki, wyłóż nimi spód blaszki, a potem dokładnie wylep palcami na jednolitą warstwę. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.
Na spodzie wyłóż masę serową, a na wierzchu rozsyp starte na tarce o grubych oczkach, albo rozkruszone, ciasto kakaowe. Piecz w 180'C przez około 55-60 minut, aż sernik będzie złocisty, a środek się lekko podniesie. 
Pamiętaj, sernika nie sprawdzasz patyczkiem!




2 komentarze: