sobota, 1 września 2018

arabska pikantna zupa z dyni i ciecierzycy, i o kuchni arabskiej

Nie jest tajemnicą, że kuchnia arabska to moja ulubiona kuchnia.
Opowiadałam o niej w KLIK: Pytanie na Śniadanie Extra, gdzie z Kubą Steuermarkiem robiliśmy hummus, falafel i Baba Ganoush, zapraszam do obejrzenia.
A mi się tak bardzo zamarzyła zupa, już trochę jesienna, to wtedy kiedy zobaczyłam pierwsze dynie na rynku. A jak zupa, to koniecznie arabska.
Arabskie zupy, pikantne i rozgrzewające, to osobny temat. Nie ma w nich niepotrzebnych składników, zbędnych kalorii, czy przypadkowych smaków. Kluczem do nich są przyprawy, kumin, harissa, papryka, cynamon i wiele innych, bez nich nie warto nawet zaczynać, ugotujemy zwykłą, mdłą i nudną zupę jarzynową.  Dynia, ciecierzyca, też ziemniaki i cukinia, no i jeszcze bakłażan i papryka, to warzywa, które ogólnie w kuchni arabskiej królują. Pamiętajmy, ze kuchnia arabska to kilka obszarów, a każdy z nich to trochę inne smaki i potrawy, chociaż podstawowe produkty i składniki się w nich powtarzają.
W kuchni marokańskiej moja ulubiona to pikantna zupa z ciecierzycy, w libańskiej gęsta zupa z pomidorów z kukurydzą i doskonale doprawionymi keftami wołowymi. Dzisiejsza propozycja, zupa z dyni z ciecierzycą, ziemniakami i cukinią, przyprawiona bardzo bogato, świetnie smakuje z uprażoną w oliwie cebulą i ciecierzycą, posypana serem fetą i pistacjami. Jest bardzo sycąca, ale bogata w błonnik i składniki mineralne, samo zdrowie i komfort dla przewodu pokarmowego i żołądka.














składniki:

na 4-5 porcji

1 mała dynia Hokkaido, umyta, bez pestek i pokrojona w kostkę, ze skórką
3 średnie cebule, pokrojona w kostkę
oliwa
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 duże pory, bez zielonych końców, oczyszczone, drobno pokrojone
1 puszka pomidorów bez skórki
4 średnie ziemniaki, umyte i pokrojone ze skórką w kostkę
1 cukinia, pokrojona w kostkę
2 puszki ciecierzycy, zalewę zachowaj po odsączeniu
4 czubate łyżeczki mielonego kuminu
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżeczki pasty czerwonej Harissa ( ja użyłam więcej )
sól, pieprz

100g sera feta do posypania
garść posiekanych pistacji, do posypania
garść koperku posiekanego, do posypania

1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
garść posiekanej natki pietruszki
odrobina soku z cytryny
oliwa







jak zrobić:

do dużego rondla wlej oliwę, tyle, żeby przykryła dno grubą warstwą, wrzuć pokrojoną dynię, cebulę, czosnek i ziemniaki i smaż, aż warzywa trochę zmiękną, nie powinny się przysmażyć. Teraz dodaj pomidory w puszce i wszystkie przyprawy, pastę Harissa też. Wymieszaj, a potem zalej wrzątkiem tak, żeby przykrył warzywa. Dodaj sporo soli i pieprzu, gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, często mieszając. 
Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj je na gładki krem. Teraz dodaj cieciorkę, trochę odłóż, i zalewę. Wymieszaj, jeżeli trzeba, dodaj więcej wody, dopraw jeszcze raz solą i pieprzem. Gotuj przez kilka minut, dodaj cukinię, gotuj jeszcze przez 15 minut, cukinia powinna zmięknąć.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, smaż pokrojoną w piórka cebulę, kiedy będzie złocista wrzuć odłożoną cieciorkę, upraż ją lekko, potem wsyp część natki pietruszki, trochę zostaw do posypania przed podaniem

Zupa gotowa, podawaj ją gorącą, posypaną pokruszoną fetą i cebulą i cieciorką z oliwy, posyp dodatkowo świeżą natką pietruszki i koperkiem, na końcu posiekanymi pistacjami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz