sobota, 5 października 2019

MUTABAK, arabski placek z mięsnym nadzieniem

Jak ja lubię arabskie jedzenie! To chyba ten czas tam spędzony...
Ale to już chyba wszyscy wiedzą, że tak kocham gotować po arabsku. Lubię też się dzielić tym, co umiem i co lubię, opowiadać, gotować na warsztatach, zarażać moją pasją.
A właśnie kończę przygotowania do kolejnych warsztatów z kuchni arabskiej, tym razem będziemy gotować arabski street food, jedzenie równie dobre jak domowe.
Zawsze świeżo przygotowywane, z dobrych składników, wielu miejscowych, z braku czasu albo chęci do spędzania czasu w kuchni, też z pobudek towarzyskich, regularnie jada w mieście, a dokładnie "na ulicy", a właściwie na sukach, arabskich targowiskach. Znając przywiązanie mieszkańców Bliskiego Wschodu do dobrego jedzenia, trudno sobie wyobrazić, że może być niesmaczne czy byle jak ugotowane.
Nie tylko przepyszny, ale również szybki jest ten street food, a pachnie nim wszędzie, aromatyczne, egzotyczne, niezwykłe przyprawy, bo to nimi pachnie wszędzie, one królują, na straganach, w sklepikach, kuchniach i ulicznych restauracyjkach.

Dzisiaj mutabak, czy inaczej martabak, składany w kwadrat placek z mięsnym nadzieniem, a jaki placek, i jakie nadzienie, poczytajcie.




















składniki:
na 6 placków
ciasto:
3 kubki mąki chlebowej – TYP 700
¾ kubka wody
1 ¼ łyżeczki soli
1 jajko
1-2 łyżki oliwy


nadzienie:
1 średnia cebula drobno, posiekana
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
400g mięsa wołowego mięsa mielonego
1 średni pomidor, pokrojony w drobną kosteczkę
1 mały por, drobno pokrojony
garść szczypioru, drobno pokrojonego
1-2 łyżki mieszanki przypraw: kumin, kolendry mielonej, czarnego pieprzu, chilli, kurkumy, curry
4 jajka
sól
2 łyżki rozdrobnionego sera Feta










Jak zrobić:

ciasto:
wymieszaj, wszystkie składniki, wyrób ciasto; wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i lekko klejące. Natłuść dłonie olejem, podziel ciasto na 6 części. Każdą uformuj w kulkę, ułóż je na blaszce, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Uwaga: możesz pominąć ten etap, ale wtedy trudniej będzie je cienko rozwałkować.

nadzienie:
rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż cebulę i czosnek, żeby były lekko brązowe. Dodaj mięso, smaż przez około 10 minut, aż lekko brązowe, rozbijając je łyżką na drobne kawałki. Dodaj pomidory i przyprawy, smaż aż trochę zmiękną. Zdejmij z ognia i lekko przestudź. W miseczce rotrzep jajka, dodaj do nich sól, posiekany szczypior, pora i ser, na końcu mięso, wymieszaj.

Na czystym blacie rozciągnij przy pomocy dłoni albo wałka każdą kulkę na cieniutki placek o średnicy ok. 20cm, tak cienki, że widać przez niego blat. Rozciąganie dłońmi to specjalna technika, posmaruj wierzch placka olejem, rozciągaj delikatnie rzucając placek delikatnie na blat, wyrównuj jego powierzchnię dłońmi.
Nałóż kilka łyżek nadzienia na środek placka, wyrównaj, brzegi ciasta zawiń do środka formując cienki kwadrat. Rozgrzej olej na patelni, smaż placki na średnim ogniu, żeby były delikatnie złociste z obu stron, przez około 3-4 minuty. Pokrój, podawaj natychmiast.






4 komentarze: