niedziela, 6 września 2020

Placek wegański z kruszonką, z ciecierzycy i mąki teff

Kuchnia wegańska to moja pasja. Zdrowa dieta, inny sposób odżywiania, całkowite odejście od cukru, to mnie w tej chwili pochłania, też rezygnacja z mąki i glutenu.

Zdrowa dieta nie oznacza, że trzeba całkowicie zrezygnować z przyjemności i deserów, absolutnie nie, ale muszą się one mieścić w ramach zasad zdrowej diety. Trzeba znaleźć nowe produkty, też nauczyć się ich używać. Moje eksperymenty z kuchnią afrykańską sprawiły, że polubiłam ciecierzycę jeszcze bardziej, i nie jest ona już tylko półproduktem do przygotowania humusu czy falafela. To świetna baza do masy na ciasto. Przy okazji kuchni afrykańskiej poznałam też mąkę teff, która w zasadzie nie jest mąką, to miłka abisyńska, zboże, które nie zawiera glutenu, mogą z niej korzystać alergicy i chorzy na celiakię. Unikam glutenu, ta mąka jest dla mnie idealna w moich poszukiwaniach deserów i wypieków, też placków wegańskich i bezglutenowych.















składniki:

na blaszkę 

2 dojrzałe banany

1 puszka ciecierzycy, odsączona

4 duże łyżki mąki teff

1/2 kubka syropu z aloesu albo syropu ryżowego

szczypta soli

1 jabłko, obrane i starte na tarce o grubych oczkach

1/2 łyżeczki kardamonu

szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki oleju z orzechów włoskich


kruszonka cynamonowa:

1 kubek mąki teff

1/2 kubka orzechów włoskich mielonych

2-3 łyżki oleju kokosowego, tyle, żeby można połączyć ciasto na kruszonkę

2-3 łyżki ksylitolu, w zależności od upodobań co do słodkości smaku





jak zrobić:

w misce zblenduj odsączoną ciecierzycę z bananem, dodaj mąkę teff, wymieszaj, dodaj wszystkie przyprawy, syrop, oleje, starte jabłko, wymieszaj. Dobrze nagrzej piekarnik do 180'.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę na spód. Zagnieć składniki na kruszonkę na zwarte ciasto, pokrusz ją na ciasto w blaszce. Wstaw do gorącego piekarnika, piecz 35-40 minut, aż wierzch będzie złocisty.














Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza