poniedziałek, 28 września 2020

Podpłomyk po włosku, z pesto z rukoli, żółtkiem, pieczonymi warzywami i gorgonzolą

Idealny na śniadanie, szczególnie to weekendowe, też na lunch czy kolację. Dlaczego po włosku? Bo ciasto na ten podpłomyk jest bardzo podobne do tego na pizzę, potrzebuje więc trochę czasu na wyrośnięcie. Jeżeli mamy mało czasu to podpłomyk można zrobić bez drożdży i bez wyrastania, a upiec nawet na patelni, suchej, bez tłuszczu, ale bardzo dobrze rozgrzanej. Takie placki robimy na warsztatach z kuchni arabskiej, szybkie i bardzo dobre, wszyscy je kochają.

Warzywa można przygotować wcześniej, Kanapka jest doskonała, chociaż w jej przygotowanie trzeba włożyć trochę wysiłku. Do tego jest pełnowartościowa odżywczo, bo warto dodać, że pizza, a więc również podpłomyk, została uznana przez dietetyków za zdrowsze śniadanie niż płatki zbożowe. Warzywa można zmieniać, pesto również, szczególnie, że nie wszyscy przepadają za trochę gorzkim smakiem rukoli. Jeżeli nie lubicie sera gorgonzola, można go zastąpić mozzarellą.










czas przygotowania: 30-40 minut plus czas wyrastania ciasta – około 60 minut

 

składniki:

na 6-8 podpłomyków

ciasto:

500g mąki TYP 500 ( włoska mąka 00 )

7g suszonych drożdży

300ml letniej wody

½ łyżeczki soli


dodatki:

1 cukinia pokrojona w kostkę

1 bakłażan pokrojony w kostkę

1 papryka czerwona

oliwa

6 żółtek

sól, pieprz

150g sera gorgonzola

zioła prowansalskie


 

pesto:

150g rukoli

50g pistacji

60g sera owczego

1 ząbek czosnku

oliwa


Jak zrobić:

drożdże wymieszaj w letniej wodzie, mąkę wymieszaj z solą, po środku zrób dołek, wlej wodę z drożdżami, pomału mieszaj zagarniając mąkę z boków do środka, potem kleiste ciasto przenieś na blat lekko wysypany mąką. Ciasto wyrabiaj jak ciasto na pizzę, rozciągając i składając, aż będzie gładkie i elastyczne, przez około 7-8 minut. Podziel na 6-8 równych porcji, uformuj kulki i ułóż je na blaszce wysypanej mąką. Przykryj wilgotną ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrastania na około 60 minut – podwoją objętość. Kiedy wyrosną, dłonią formuj cieniutkie placki i piecz je na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 240’ przez 6 – 7 minut,  powinny być blade.

W międzyczasie, ułóż warzywa na blaszce, posyp solą, skrop oliwą i piecz około 20 minut w 200’. Paprykę opiecz nad gazem aż będzie spalona na wierzchu, zdejmij skórkę, pokrój w paseczki.

Przygotuj pesto: zblenduj wszystkie składniki na gładką masę, dodając tyle oliwy ile potrzeba – pesto powinno mieć konsystencję bardzo miękkiego masła.

Upieczony podpłomyk posmaruj pesto, złóż na pół, otwórz, i na jednej połowie ułóż porcję warzyw, paseczki papryki i kawałki gorgonzoli, posyp lekko ziołami, wbij żółtko i delikatnie przykryj drugą połową. Piecz jeszcze przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’, żółtko powinno być delikatnie ścięte, jak w jajku na miękko. Podawaj natychmiast.

 

 





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza