Całkiem paradoksalnie ludzie nie lubią mieć zbyt dużego wyboru, potwierdzone eksperymentalnie. Konieczność ciągłych wyborów i podejmowania decyzji jest wykańczająca. Czy nie prościej wybrać dżem kiedy masz 5 opcji niż kiedy masz ich kilkadziesiąt, a niejednokrotnie nawet więcej? Niedawno chciałam kupić zwykłe powidła śliwkowe, takie najzwyklejsze. Szukałam ich na kilku półkach z dziesiątkami dżemów, wśród których samych powideł było kilkanaście rodzajów i marek. Straciłam sporo czasu zanim się przez nie przekopałam i wybrałam jeden. Wyszukanie dobrych przepisów świątecznych jest podobnie trudne jeśli nie trudniejsze.
Szukasz najlepszego przepisu na makowiec, sernik, piernik?
Prawdopodobnie będziesz musiał przewinąć setki postów umieszczonych przez rozmaitych autorów, co do których i ich przepisów nie masz żadnej wiedzy. Zdarzyło Ci się, że zmarnowałeś godziny i niczego nie znalazłeś? Mi wielokrotnie. Wtedy wracam do tych, które znam i które się sprawdziły.
Dla Ciebie zrobiłam to, co sama chciałabym znaleźć w internecie, topowe przepisy zebrane w jednym miejscu.
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE Z KRATKĄ
250g masła zimnego
4 łyżki kaszy manny
forma 24 x 24cm
W misce szybko połączyłam mąkę z zimnym masłem pokrojonym na kawałki i rozcierając palcami. Dodałam pozostałe składniki i szybko zagniotłam w miarę jednolite ciasto. Kulę ciasta zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
Po tym czasie, podzieliłam ciasto na dwie części. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wylepiłam połową ciasta i podpiekłam przez 15 min w 180" C. Drugi kawałek zawinięty w folię i włożyłam do lodówki.
Mak zalałam gorącą wodą lekko ponad poziom i zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Odsączyłam na sicie wyłożonym grubą serwetką papierową i trzykrotnie zmieliłam.
UWAGA: można użyć ( ja tak zrobiłam ) maku już zmielonego, kupnego; zdecydowanie szybciej i łatwiej.
Żółtka ubiłam z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawałam po łyżce zmielonego maku cały czas miksując na małych obrotach miksera. Do masy dodałam miękkie masło, potem mąkę, kakao oraz ekstrakt migdałowy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszałam delikatnie w masę makową. Na sam koniec dodałam bakalie.
Drugi kawałek ciasta rozwałkowałam na papierze do pieczenia i przez folię na prostokąt o wymiarach blaszki, wyłożyłam delikatnie na wierzch masy makowej.
Piekłam w 180'C przez około 60 minut.
Wystudzone ciasto polałam lukrem.
SERNIK KRAKOWSKI
na blachę około 20 x 30cm - można użyć większej, sernik będzie trochę cieńszy
KRAJANKA PIERNIKOWA Z POWIDŁAMI I MARCEPANEM
3 1/3 kubka mąki pszennej, w tym 1/2 kubka mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 kubka miodu
1/2 kostki masła
1 jajko
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
do przełożenia: powidła śliwkowe i marcepan
pasta migdałowa - z przepisu poniżej
1/2 kubka cukru pudru
2 żółtka
1/3 kubka mąki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
1 1/2 kubka migdałów mielonych migdałów
1 1/2 kubka cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
Przygotowanie marcepanu:
pastę migdałową rozetrzyj z cukrem pudrem, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Lukier:
1 kubek cukru pudru
3 łyżki brandy (alkohol można w całości zastąpić sokiem z cytryny czy pomarańczy)
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i solą, dodaj grubo posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzej w dużym rondlu, dodaj przyprawę piernikową i całość wymieszaj.
Dodawaj porcjami mąkę, ciągle mieszając, ciasto powinno odchodzić od ścianek rondla.
Zdejmij z ognia, żeby lekko przestygło, dodaj jajko i wymieszaj dokładnie. Na blacie szybko wyrób ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na prostokąt wielkości rozmiarów blaszki. Jedną przenieś na spód blaszki, wyłóż na nią masę marcepanową, a na marcepanie rozprowadź warstwę powideł śliwkowych. Przykryj drugą częścią ciasta.
Składniki:
na blaszkę 22cm x 32cm
ZAPRAWA
20g przyprawy piernikowej (ja użyłam nawet więcej - 1 1/2 opakowania)
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
1 duża łyżeczka kardamonu mielonego
szczypta soli
100g masła
100g cukru
200g miodu, najlepiej ciemnego, ja użyłam leśnego
2 łyżki kakao
70g kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno pokrojonej
1/4 kubka wody
CIASTO:
białko z 5 jaj
szczypta soli
200g cukru drobnego
150g mąki pszennej typ 480/ 500, przesianej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
70g orzechów włoskich, posiekanych
70g rodzynek
powidła śliwkowe
100g czekolady gorzkiej
90ml śmietany kremówki
orzechy włoskie - połówki, do dekoracji
jak zrobić:
w garnuszku podgrzewaj masło z miodem, aż się rozpuszczą, dodaj cukier, kakao, wodę, przyprawy, skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą, bardzo powoli, delikatnie. Odstaw i przestudź.
Białka ubij jak na bezę; ubij ze szczyptą soli na prawie sztywno, pod koniec zacznij dodawać cukier porcjami, aż białka będą sztywne i lśniące i zużyjesz cały cukier.
Dodaj białka do letniej zaprawy, delikatnie mieszaj, aż się połączą. Teraz dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, porcjami, mieszaj aż całą mąkę wtłoczysz do ciasta. Ciasto nie może mieć grudek, musi być gładkie, wszystkie składniki dobrze połączone.
Orzechy i rodzynki obtocz w mące, dodaj do ciasta i wymieszaj.
Blaszkę 22cm x 32cm (albo o podobnych wymiarach) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę piernikową, wyrównaj, piecz w 170' przez 25-30 minut, do suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika, zostaw w blaszce na kilkanaście minut, potem przełóż na kratkę i wystudź.
Przekrój na pół; jeżeli chcesz mieć podłużny piernik to wzdłuż, a jeżeli kostki to w poprzek.
Posmaruj wierzch jednej części powidłami, przykryj drugą połową, dociśnij delikatnie.
Przygotuj polewę:
w garnuszku podgrzej śmietanę do zagotowania, zdejmij z ognia, wsyp posiekaną czekoladę, wciśnij w śmietanę, poczekaj 2 minuty, aż czekolada zmięknie. Wymieszaj na aksamitny krem, pokryj nim piernik. Udekoruj orzechami.
CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM
Ciasto:
forma okrągła o średnicy 25-26cm
2 kubki mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 duże jajka
1 1/2 kubka cukru
3/4 kubka oleju roślinnego, ja użyłam słonecznikowego
3/4 kubka maślanki
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 kubki startej na grubej albo średniej tarce marchwi
200g odsączonego ananasa z puszki, drobno posiekanego
100g wiórków kokosowych
1 kubek posiekanych orzechów włoskich albo pekan
Krem:
1/2 kubka miękkiego masła
350g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia, ja używam serka Twój Smak
około 350-400g cukru pudru, ja użyłam trochę mniej, bo konsystencja kremu już była odpowiednia
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
jak zrobić:
wyłóż formę papierem do pieczenia, odłóż
W misce wymieszaj suche składniki, mąkę, sodę, sól i cynamon.
W osobnej misce dobrze ubij jajka, cukier, olej, maślankę i wanilię, aż masa będzie gładka. Dodawaj suche składniki porcjami, cały czas mieszając mikserem albo robotem na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka. Teraz dodaj marchew, ananas, wiórki kokosowe i orzechy, wymieszaj, już nie musisz mikserem, możesz łyżką.
Wylej masę do formy. Piecz w 180' przez 30-35minut, a może nawet 40 minut, do suchego patyczka.
Zostaw ciasto w formie przez 15 minut, potem zdejmij obręcz i wystudź ciasto całkowicie.
Przygotuj krem: dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera wszystkie składniki na gładki krem.
Kiedy ciasto wystygnie, ostrym nożem równo przekrój je na dwa blaty. Połowę kremu wyłóż na dolny blat, przykryj górnym, lekko dociśnij. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu ciasta. Udekoruj je orzechami albo daktylami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz