piątek, 19 grudnia 2025

5 w jednym, czyli 5 najlepszych wypieków świątecznych na makowiec, sernik, piernik i więcej; przestań skrolować i chwytaj jeszcze ciepłe

 Całkiem paradoksalnie ludzie nie lubią mieć zbyt dużego wyboru, potwierdzone eksperymentalnie. Konieczność ciągłych wyborów i podejmowania decyzji jest wykańczająca. Czy nie prościej wybrać dżem kiedy masz 5 opcji niż kiedy masz ich kilkadziesiąt, a niejednokrotnie nawet więcej? Niedawno chciałam kupić zwykłe powidła śliwkowe, takie najzwyklejsze. Szukałam ich na kilku półkach z dziesiątkami dżemów, wśród których samych powideł było kilkanaście rodzajów i marek. Straciłam sporo czasu zanim się przez nie przekopałam i wybrałam jeden. Wyszukanie dobrych przepisów świątecznych jest podobnie trudne jeśli nie trudniejsze.

Szukasz najlepszego przepisu na makowiec, sernik, piernik? 

Prawdopodobnie będziesz musiał przewinąć setki postów umieszczonych przez rozmaitych autorów, co do których i ich przepisów nie masz żadnej wiedzy. Zdarzyło Ci się, że zmarnowałeś godziny i niczego nie znalazłeś? Mi wielokrotnie. Wtedy wracam do tych, które znam i które się sprawdziły. 

Dla Ciebie zrobiłam to, co sama chciałabym znaleźć w internecie, topowe przepisy zebrane w jednym miejscu. 


MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE Z KRATKĄ










Skladniki:

ciasto:

350g mąki pszennej
100g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła zimnego
szczypta soli

masa makowa:

400g maku
100g masła miękkiego
50g mąki pszennej
5 jajek - żółtka i białka osobno
1 1/3 kubka cukru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
bakalie, orzechy
szczypta soli
2-3 łyżki brandy

lukier:

1 kubek cukru pudru
2-3 łyżki brandy
1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki kaszy manny

Jak zrobiłam:
forma 24 x 24cm


W misce szybko połączyłam mąkę z zimnym masłem pokrojonym na kawałki i rozcierając palcami. Dodałam pozostałe składniki i szybko zagniotłam w miarę jednolite ciasto. Kulę ciasta zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
Po tym czasie, podzieliłam ciasto na dwie części. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wylepiłam połową ciasta i podpiekłam przez 15 min w 180" C. Drugi kawałek zawinięty w  folię i włożyłam do lodówki.
Mak zalałam gorącą wodą lekko ponad poziom i zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Odsączyłam na sicie wyłożonym grubą serwetką papierową i trzykrotnie zmieliłam. 
UWAGA: można użyć ( ja tak zrobiłam ) maku już zmielonego, kupnego; zdecydowanie szybciej i łatwiej.
Żółtka ubiłam z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawałam po łyżce zmielonego maku cały czas miksując na małych obrotach miksera. Do masy dodałam miękkie masło, potem mąkę, kakao oraz ekstrakt migdałowy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszałam delikatnie w masę makową. Na sam koniec dodałam bakalie.
Podpieczony kruchy spód posypałam 2 łyżkami kaszy manny. Wyłożyłam masę makową, wierzch posypałam pozostałymi 2 łyżkami kaszy manny.
Drugi kawałek ciasta rozwałkowałam na papierze do pieczenia i przez folię na prostokąt o wymiarach blaszki, wyłożyłam delikatnie na wierzch masy makowej.
Piekłam w 180'C przez około 60 minut.

Wystudzone ciasto polałam lukrem. 



SERNIK KRAKOWSKI








składniki:

na blachę około 20 x 30cm - można użyć większej, sernik będzie trochę cieńszy

spód i kratka:

1 jajko
250g mąki
szczypta soli
130g cukru pudru
1 duża łyżka cukru waniliowego
130g zimnego masła, pokrojonego na kawałki

masa serowa:

w sumie około 1000g białego sera pełnotłustego, ja użyłam 18% sera z Piątnicy w kubełku
7 jajek, osobno żółtka i białka
300g cukru pudru
130g miękkiego masła
mały cukier waniliowy
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
100-120g rodzynek - opcjonalnie
1 jajko - rozbełtane, do posmarowania kratki przed pieczeniem

lukier:

1 kubek cukru pudru
1/2 łyżki soku z cytryny
odrobina brandy
odrobina zimnej wody - jeżeli potrzeba

Jak zrobić:

Mąkę wymieszaj z cukrem i szczyptą soli, dodaj masło pokrojone na kawałki i rozetrzyj palcami na kruszonkę. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Jeżeli masa jest za sucha, możesz dodać odrobinę wody. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. 
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta na spód rozwałkuj, wylep spód blaszki, nakłuj w kilku miejscach i piecz w 180'C przez 20 minut, aż będzie lekko złocisty, przestudź. Pozostałą 1/3 ciasta zostaw w lodówce.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka oddziel od białek, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstaw. Żółtka dodawaj, po jednym, do masła z cukrem, ucierając. Dodawaj ser porcjami, nie przerywając ucierania, aż masa serowa będzie całkowicie gładka. Dodaj mąkę ziemniaczaną, potem rodzynki, wymieszaj. Łyżką, delikatnie wmieszaj ubitą pianę w masę serową. 
Masę wyłóż na podpieczony spód. 
Zimne ciasto z lodówki rozwałkuj, pokrój w paski o szerokości 1.5cm. Paski ułóż w kratkę na wierzchu masy serowej. 
Paski posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Sernik piecz w 180'C przez około 60 minut, aż będzie mocno rumiany na brzegach, a bledszy po środku.
Zostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

Lukier:

Cukier wymieszaj z płynnymi składnikami na masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozprowadź na zimnym serniku.  


 

KRAJANKA PIERNIKOWA Z POWIDŁAMI I MARCEPANEM








ciasto:

3 1/3 kubka mąki pszennej, w tym 1/2 kubka mąki orkiszowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 opakowania przyprawy piernikowej
szczypta soli
1/2 kubka miodu
3/4 kubka cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej  

do przełożenia: powidła śliwkowe i marcepan

Marcepan: 
pasta migdałowa - z przepisu poniżej
1/2 kubka cukru pudru
2 żółtka
1/3 kubka mąki
1 łyżka mleka

po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Pasta migdałowa: 
1  1/2 kubka migdałów mielonych migdałów
1  1/2  kubka cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli

jak zrobić:

składniki wymieszaj i wyrób na gładką masę. Schłodź w lodówce, masa musi być zimna przed kolejnym etapem.

Przygotowanie marcepanu:
pastę migdałową rozetrzyj z cukrem pudrem, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.

Lukier: 
1 kubek cukru pudru
3 łyżki brandy (alkohol można w całości zastąpić sokiem z cytryny czy pomarańczy)

1 słoik powideł śliwkowych, najlepiej domowej roboty 

jak zrobić:

1.   Rozgrzej piekarnik do 180'C. Blaszkę 36x25cm wyłóż papierem do pieczenia.

2.   Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą i solą, dodaj grubo posiekane orzechy i skórkę.
Miód, cukier i masło rozgrzej w dużym rondlu, dodaj przyprawę piernikową i całość wymieszaj.
Dodawaj porcjami mąkę, ciągle mieszając, ciasto powinno odchodzić od ścianek rondla.  
Zdejmij z ognia, żeby lekko przestygło, dodaj jajko i wymieszaj dokładnie. Na blacie szybko wyrób ciasto.

3.   Ciasto podziel na dwie części, każdą rozwałkuj na prostokąt wielkości rozmiarów blaszki. Jedną przenieś na spód blaszki, wyłóż na nią masę marcepanową, a na marcepanie rozprowadź warstwę powideł śliwkowych. Przykryj drugą częścią ciasta.
Piecz 25 - 30 minut, aż wierzch leciutko się zrumienił.
Wyjmij, lekko przestudź i jeszcze ciepłe polukruj. Po wystudzeniu pokrój na kawałki.
Można przechowywać w szczelnej puszce.



PIERNIK PRZEKŁADANY MAGDY GESSLER














Składniki:

na blaszkę 22cm x 32cm


ZAPRAWA

20g przyprawy piernikowej (ja użyłam nawet więcej - 1 1/2 opakowania)

1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

1 duża łyżeczka kardamonu mielonego

szczypta soli

100g masła

100g cukru

200g miodu, najlepiej ciemnego, ja użyłam leśnego

2 łyżki kakao

70g kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno pokrojonej

1/4 kubka wody

CIASTO:

białko z 5 jaj

szczypta soli

200g cukru drobnego

150g mąki pszennej typ 480/ 500, przesianej

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

70g orzechów włoskich, posiekanych

70g rodzynek


powidła śliwkowe


100g czekolady gorzkiej

90ml śmietany kremówki

orzechy włoskie - połówki, do dekoracji

jak zrobić:

w garnuszku podgrzewaj masło z miodem, aż się rozpuszczą, dodaj cukier, kakao, wodę, przyprawy, skórkę pomarańczową i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą, bardzo powoli, delikatnie. Odstaw i przestudź.

Białka ubij jak na bezę; ubij ze szczyptą soli na prawie sztywno, pod koniec zacznij dodawać cukier porcjami, aż białka będą sztywne i lśniące i zużyjesz cały cukier. 

Dodaj białka do letniej zaprawy, delikatnie mieszaj, aż się połączą. Teraz dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, porcjami, mieszaj aż całą mąkę wtłoczysz do ciasta. Ciasto nie może mieć grudek, musi być gładkie, wszystkie składniki dobrze połączone. 

Orzechy i rodzynki obtocz w mące, dodaj do ciasta i wymieszaj. 

Blaszkę 22cm x 32cm (albo o podobnych wymiarach) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę piernikową, wyrównaj, piecz w 170' przez 25-30 minut, do suchego patyczka.

Wyjmij z piekarnika, zostaw w blaszce na kilkanaście minut, potem przełóż na kratkę i wystudź.

Przekrój na pół; jeżeli chcesz mieć podłużny piernik to wzdłuż, a jeżeli kostki to w poprzek.

Posmaruj wierzch jednej części powidłami, przykryj drugą połową, dociśnij delikatnie.

Przygotuj polewę:

w garnuszku podgrzej śmietanę do zagotowania, zdejmij z ognia, wsyp posiekaną czekoladę, wciśnij w śmietanę, poczekaj 2 minuty, aż czekolada zmięknie. Wymieszaj na aksamitny krem, pokryj nim piernik. Udekoruj orzechami.



CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM














Ciasto:

forma okrągła o średnicy 25-26cm


  2 kubki mąki pszennej typ 500

2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki  soli

2 łyżeczki mielonego cynamonu

3 duże jajka

1 1/2 kubka cukru

3/4 kubka oleju roślinnego, ja użyłam słonecznikowego

3/4 kubka maślanki

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 kubki startej na grubej albo średniej tarce marchwi

200g odsączonego ananasa z puszki, drobno posiekanego

100g wiórków kokosowych

1 kubek posiekanych orzechów włoskich albo pekan

Krem:

1/2 kubka miękkiego masła

350g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia, ja używam serka Twój Smak

około 350-400g cukru pudru, ja użyłam trochę mniej, bo konsystencja kremu już była odpowiednia

1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


jak zrobić:

wyłóż formę papierem do pieczenia, odłóż

W misce wymieszaj suche składniki, mąkę, sodę, sól i cynamon.

W osobnej misce dobrze ubij jajka, cukier, olej, maślankę i wanilię, aż masa będzie gładka. Dodawaj suche składniki porcjami, cały czas mieszając mikserem albo robotem na wolnych obrotach, aż masa będzie gładka. Teraz dodaj marchew, ananas, wiórki kokosowe i orzechy, wymieszaj, już nie musisz mikserem, możesz łyżką.

Wylej masę do formy. Piecz w 180' przez 30-35minut, a może nawet 40 minut, do suchego patyczka.

Zostaw ciasto w formie przez 15 minut, potem zdejmij obręcz i wystudź ciasto całkowicie.

Przygotuj krem: dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera wszystkie składniki na gładki krem.

Kiedy ciasto wystygnie, ostrym nożem równo przekrój je na dwa blaty. Połowę kremu wyłóż na dolny blat, przykryj górnym, lekko dociśnij. Resztę kremu rozprowadź na wierzchu ciasta. Udekoruj je orzechami albo daktylami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz