niedziela, 19 stycznia 2014

sernik limonkowy z makiem i maślaną kruszonką

Odczarowywania maku ciąg dalszy..

Na Zielonym Targu największym powodzeniem cieszy się sernik i ciasto marchewkowe. Nie miałabym odwagi pojawić się tam bez nich. Wiele osób pyta o wypieki z makiem.
Jak już kiedyś pisałam, mak i jego przygotowanie nie jest moją mocną stroną, pomimo, że makowiec i ciasta z makiem to jedne z moich ulubionych.
Mak trzeba zaparzyć, a potem zmielić, najlepiej kilkakrotnie..krótko mówiąc wykonać czynności, których unikam i nie lubię.
Próbowałam wykorzystać gotowe masy makowe, ale nie spisały się, nie mogłam ich przyprawić tak jak lubię.
No i jest, jest rozwiązanie problemu. Można kupić mak mielony, który wystarczy zagotować z mlekiem i dodatkami i masa makowa gotowa.
Połączenie sernika z makiem i kruszonką to ciasto idealne.






Skladniki:

warstwa serowa:

500g sera śmietankowego
1 kubek cukru
sok wyciśnięty z 2 limonek
100g serka mascarpone
3 całe jajka
1 żóltko
1 łyżka skórki startej z cytryny



warstwa makowa:

200g maku mielonego
200ml mleka
miodu
2-3 łyżki cukru
2 łyżki rumu
skórka starta z 1/2 pomarańczy
opcjonalnie: orzechy posiekane, rodzynki


kruszonka:

tu mam problem; wszystko robiłam na oko..spróbuję
100g masła
1/2 kubka mąki
1/2 kubka cukru
1 żóltko (opcjonalnie - sama nie pamiętam czy użyłam)






Jak zrobiłam :


Formę 25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180'C.

sernik:

1.  Wymieszałam dokładnie ser z mascarpone, dodałam po jednym jajku, mieszałam dokładnie. Wsypałam cukier, dodałam skórkę i sok i wszystko połączyłam dokładnie. Masę wyłożyłam do formy.

2.   Piekłam spód serowy przez około 20 minut, aż brzegi leciutko stężały.

masa makowa:

Wszystkie składniki wymieszałam w garnuszku i gotowałam na małym ogniu, mieszając, aż całość zaczęła gęstnieć. Odstawiłam do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowałam kruszonkę.







kruszonka:

Masło posiekałam na kawałki, wsypałam mąkę, cukier i żółtko i zagniotłam masę, która przypominała kruszonkę.



  


Całość:

1.   Na podpieczony spód sernikowy delikatnie wyłożyłam masę makową. Lekko wyrównałam i posypałam kruszonką. Piekłam w 180'C przez około 35-40 minut, aż kruszonka stała się złocista.





2 komentarze: