środa, 15 stycznia 2014

zimowe warzywa z dressingiem z sardeli

Na Zielonym Targu kupiłam w sobotę warzywa ekologiczne bez specjalnego pomysłu, ziemniaki, marchew czerowną, cebulę, trochę tego i owego.
W "Food&Friends' trafiłam na przepis, który mnie zaintrygował, pieczone warzywa z anchois.
Anchois uwielbiam do wszystkiego, dlaczego by nie spróbować z warzywami?









Składniki:

kilka ziemniaków, umytych i przekrojonych na pół
marchew czerwona, umyta, pokrojona w talarki
cebula, pokrojona w plasterki
por, umyty, pokrojony w plasterki
oliwa
sól, pieprz

dressing;

6 filetów z anchois
skórka otarta z cytryny
1 1/2 łyżki octu jabłkowego
olej rzepakowy - 3 łyżki
1 łyżka zalewy z anchois
czarny pieprz





Jak zrobiłam :

warzywa:

Warzywa ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Doprawiłam solą i pieprzem. Skropiłam oliwą. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Piekłam przez około 20 minut, aż były miękkie; mogą być lekko kruche.





dressing:

Posiekałam anchois. Wymieszałam wszystkie składniki. Doprawiłam  czarnym pieprzem.






Warzywa polałam dressingiem.






Danie jest bardzo łatwe i szybkie. Doskonałe do ryby, ale można je równie dobrze podać inaczej.

1 komentarz: