W "Food&Friends' trafiłam na przepis, który mnie zaintrygował, pieczone warzywa z anchois.
Anchois uwielbiam do wszystkiego, dlaczego by nie spróbować z warzywami?
Składniki:
kilka ziemniaków, umytych i przekrojonych na pół
marchew czerwona, umyta, pokrojona w talarki
cebula, pokrojona w plasterki
por, umyty, pokrojony w plasterki
oliwa
sól, pieprz
dressing;
6 filetów z anchois
skórka otarta z cytryny
1 1/2 łyżki octu jabłkowego
olej rzepakowy - 3 łyżki
1 łyżka zalewy z anchois
czarny pieprz
Jak zrobiłam :
warzywa:
Warzywa ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Doprawiłam solą i pieprzem. Skropiłam oliwą. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Piekłam przez około 20 minut, aż były miękkie; mogą być lekko kruche.
dressing:
Posiekałam anchois. Wymieszałam wszystkie składniki. Doprawiłam czarnym pieprzem.
Warzywa polałam dressingiem.
Danie jest bardzo łatwe i szybkie. Doskonałe do ryby, ale można je równie dobrze podać inaczej.
Bardzo ciekawe:) spróbowałabym.
OdpowiedzUsuń