niedziela, 24 maja 2015

gęsta zupa pomidorowa z kulkami mięsnymi i kukurydzą

Kuchnia libańska to również doskonałe zupy. Zupa pomidorowa z kulkami mięsnymi jest gęsta, esencjonalna, o ciekawym i przyjemnym smaku wzbogaconym smakiem gotowanych w niej klopsików. Dużym jej atutem jest łatwość i szybkość wykonania; stopień trudności to zdecydowanie ten najniższy, a czas około 30 minut. Składniki do przygotowania zupy pomidorowej to polska klasyka, pomidory, mięso wołowe czy baranie, kukurydza i cebula. To przyprawy decydują o jej libańskim charakterze, kozieradka, imbir czy cynamon, raczej ich nie używamy do przyprawienia zupy czy mięsa, ale może warto to zmienić.









Składniki:

250g mięsa mielonego wołowiny albo jagnięciny czy baraniny
1 duża cebula starta na tarce o grubych oczkach
1 łyżka mąki
1 czubata łyżeczka przyprawy 7 spices, czyli mieszaniny: szczypta ziela angielskiego, pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kozieradki i imbiru
400g - puszka pomidorów bez skórki ( można ewentualnie sparzyć pomidory, obrać ze skórki i użyć świeżych )
1 1/2 dużej łyżki cukru brązowego
puszka słodkiej kukurydzy - odsączonej z wody
3 - 4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu warzywnego
sól i pieprz
natka pietruszki posiekana






Jak zrobiłam:

1.   W misce połączyłam mięso ze startą cebulą i 1 łyżką mąki. Dodałam przyprawę 7-spices ( opis wyżej ), przyprawiłam dobrze solą i pieprzem i wymieszałam ręką bardzo dokładnie. Z mięsa uformowałam kulki o średnicy około 2 - 2.5cm i odłożyłam na bok.

2.   W średniej wielkości garnku wymieszałam 1 litr bulionu warzywnego z posiekanymi pomidorami z 1 puszki ( 400g ). Dodałam cukier i podgrzałam do zagotowania, a potem podgrzewałam przez około 20 minut. Ostrożnie włożyłam kulki mięsa do gorącej zupy i gotowałam na średnim ogniu przez kolejne 15 minut.

3.   Przełożyłam kulki mięsa na talerz, do zupy dodałam 3 łyżki ( można więcej ) przecieru pomidorowego, wymieszałam dobrze, potem odsączoną kukurydzę, doprawiłam solą i pieprzem, włożyłam kulki mięsa i podgrzewałam całość przez 2 - 3 minuty. Zupę podawałam natychmiast, posypaną posiekaną natką pietruszki.  


   

2 komentarze: