niedziela, 31 maja 2015

skonsy ( scones ) z rabarbarem na weekendowe śniadanie

To chyba najpyszniejszy i jednocześnie najszybszy i najłatwiejszy wypiek na śniadanie. Brytyjczycy już dawno to odkryli i cieszą się tymi bułeczkami od dawien dawna. Przepisy na skonsy, cudowna jest ta nazwa w wersji spolszczonej, są bardzo różne, nawet u mnie na blogu każdy, a jest ich kilka, jest inny. Wszystkie jednak łączy zawartość proporcjonalnie dużej ilości mleka, maślanki czy kremówki w cieście. Ten składnik nadaje ciastu odpowiednią ciężkość i wilgotność, a także maślany delikatny smak. Lekko słodkie ciasto z dodatkiem kwaśnego rabarbaru, to doskonałe połączenie. Mleczny lukier i płatki migdałowe dopinają całość.



  





Składniki:

2 1/2 kubka mąki pszennej
1/2 kubka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
100g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
2/3 kubka plus 2 łyżki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 jajko
1 1/2 kubka rabarbaru pokrojonego na kawałki około 0.6cm
1/3 kubka płatków migdałowych 



polewa migdałowa:

3/4 kubka cukru pudru
2-3 łyżki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1/4 kubka płatków migdałowych do posypania 





  • Jak zrobiłam:

1.   Wymieszałam 2 1/2 kubka mąki z 1/2 kubka cukru, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki soli. Dodałam zimne masło i roztarłam je z suchymi składnikami.
2.   Ubiłam 2/3 kubka śmietany kremówki z ekstraktem migdałowym i jajkiem. Dodałam te mokre składniki do suchych, wymieszałam krótko mikserem, żeby składniki się połączyły. Wyłożyłam ciasto na blat wysypany mąką, dodałam owoce i płatki migdałowe i z grubsza, nie da się tego zrobić dokładnie, wmieszałam rękoma w ciasto, nie wyrabiając go. 
3.   Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przeniosłam na blaszkę i uformowałam dysk o grubości około 2.5cm. Pokroiłam je na 8 części i posmarowałam wierzch śmietaną.

Piekłam w 200'C przez około 15 minut, aż brzegi były lekko złociste, a skonsy robiły wrażenie upieczonych.




Zostawiłam na blaszce na 10 - 15 minut zanim przeniosłam na kratkę.

Glazura:
W miseczce wymieszałam cukier ze śmietaną i ekstraktem waniliowym na kremową masę. Polałam glazurą wierzch skonsów, a na koniec posypałam płatkami migdałowymi i udekorowałam kawałkami rabarbaru ugotowanego wcześniej w cukrze brązowym






Skonsy są najlepsze tuż po upieczeniu, ale można je przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku - nadal smakują doskonale.




4 komentarze:

  1. Sconesy są cudowne, w sezonie owocowym tym bardziej, bo można je nimi nadziewać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. czasem je lubię a czasem nie, wszystko zależy od przepisu! widać, że Twoje sa przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie, te smakują jak ciastka, które można czasami kupić w małych cukierniach o nazwie 'amerykany', takie mleczno maślane placki z lukrem, pyszne!

      Usuń