niedziela, 17 maja 2015

wegańskie ciasto czekoladowe z jaglanki bez cukru

Nie dawałam temu wypiekowi dużych szans; jaglanka z czekoladą? Z pewnością jest mało wyraziste, nudne i gliniaste. Na przepis wpadłam na serwisie Facet i Kuchnia, jednak chodziłam koło niego i chodziłam, myślałam i zastanawiałam się, aż nadszedł ten moment. Zrobiłam i zachwyciłam się, ponieważ ciasto jest mocno czekoladowe, aromatyczne, chociaż raczej wytrawnie czekoladowe i bliżej mu do deseru niż do ciasta. Dla miłośników czekolady idealne. Dodatkowo, robi się je szybko i łatwo, krótko piecze i gotowe.






Składniki:

100g kaszy jaglanej
3 łyżki oleju kokosowego
6 łyżek kakao
150g gorzkiej czekolady - do rozpuszczenia
50g czekolady - do posiekania
6 dużych daktyli
2 łyżeczki kardamonu
150g orzechów: po 50g włoskich, laskowych, nerkowców
50g siemienia lnianego
2 średnie banany
2 łyżki masła orzechowego
100g mąki z orzechów włoskich, laskowych albo innych  ( ja użyłam mąki z migdałów)
1-2 łyżki kakao do dekoracji





Jak zrobiłam:

1.   Kaszę wypłukałam, ugotowałam w proporcjach 1 część kaszy na 3 części wody; kaszę zalałam wodą i gotowałam na małym ogniu około 15 minut.

2.   150g czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej ( garnku umieszczonym w drugim garnku z wodą tak, żeby dno nie dotykało wody ). Banany rozgniotłam widelcem na papkę. 50g czekolady posiekałam.

3.   Kaszę, olej kokosowy i daktyle zblendowałam na krem. Mikserem wymieszałam krem z kaszy z roztopioną czekoladą, siemieniem lnianym, mąką orzechową, kardamonem, rozgniecionymi bananami i masłem orzechowym. Dodałam posiekaną czekoladę i wymieszałam. Ręką wmieszałam do masy orzechy  - większe posiekałam.

4.   Ciasto przełożyłam do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 30 minut. Piekłam w 180'C przez około 40 minut. Kiedy wystygło, posypałam kakao.   



Doskonałe aromatyczne i bardzo czekoladowe ciasto, którego walorów dietetycznych nie trzeba zachwalać; bez cukru, mąki czy masła, ciasto - deser wyjątkowe.

7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, sama na pewno spróbuje tego cuda :) Pozdrawiam!

    Say Yes to the Kitchen

    OdpowiedzUsuń
  3. kolejne rewelacyjne ciasto! z chęcią wprosiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. musiało być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Samo ciasto czekoladowe jak najbardziej jest bardzo dobre i myślę, że również posiada wielu zwolenników. Ja także chwalę sobie klasyczne ciasteczka czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ i muszę przyznać, że jest to bardzo dobra przekąska na słodko.

    OdpowiedzUsuń