niedziela, 27 września 2015

dyniowe scones i wypiekanie na śniadanie

Moje dzisiejsze śniadanie było wyjątkowo udane, a to dzięki bułeczkom / scones dyniowym z masłem i miodem. Dyniowe bułeczki upiekłam według przepisu Doroty z bloga mojewypieki w ramach kolejnej edycji akcji 'Wypiekanie na Śniadanie'. Scones zawsze niezmiennie są dobre, jest już na moim blogu kilka przepisów na scones, chociaż bywają lepsze i gorsze; dyniowe są zdecydowanie doskonałe. Mają konsystencję, która zapewnia im świeżość i lekkość, rewelacyjnie smakują i do tego pięknie wyglądają, a wszystko dzięki pulpie z dyni.
Dynie mają bardzo różną barwę, od jasno żółtej po ciemno pomarańczową, podobnie scones, każde są inne. Moja dynia, wyjątkowo pomarańczowa, nadała bułeczkom żółtą barwę, bułeczki innych uczestników wypiekania są często zupełnie innego koloru.
Żółte czy pomarańczowe, wszystkie wyglądają znakomicie, zapraszam do pieczenia.

A w ten weekend piekłam z:

Kingą http://malekulinaria.pl/wypiekanie-na-sniadanie-dyniowe-scones/
Bożeną http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/09/dyniowe-scones.html
Aliną http://ala-piecze.blogspot.com/2015/09/dyniowe-scones.html
Agatą http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/09/scones-z-dynia.html
Edytą http://www.pasjasmaku.com/dyniowe-scones/
Kamilą http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/09/dyniowe-scones.html
Wiosenkąhttp://eksplozjasmaku.es/dyniowe-scones/
Olgą http://cukryproste.blogspot.com/2015/09/dyniowe-scones.html
a wszystko pod przewodnictwem Doroty http://www.mojewypieki.com/przepis/dyniowe-scones
















Składniki:

Składniki na 10 - 12 sztuk:

350 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g masła, zimnego
250 g puree z dyni*
2 jajka
20 ml mleka
100 g rodzynków












Jak zrobiłam:

Do naczynia przesiałam mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodałam zimne masło pokrojone w drobne kawałeczki, roztarłam z mąką palcami.

W drugim naczyniu wymieszałam rózgą kuchenną 2 jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypałam suche składniki i szybko wyrobiłam. Uzyskałam gęste, klejące ciasto (nie dosypujcie mąki, choć będzie kusiło ;-).

Stolnicę suto oprószyłam mąką pszenną, wyłożyłam na nią ciasto, znowu oprószyłam mąką. Rozwałkowałam na grubość około 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką do ciastek o średnicy 5 cm wykroiłam scones. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Przed pieczeniem można z wierzchu posmarować mlekiem (ja tego nie zrobiłam, bułeczki są dzięki temu bardziej rustykalne).

Piekłam w temperaturze 230ºC przez około 15 minut. Jeśli bułeczki będą szybko 'łapały' kolor zmniejszyć temperaturę do 220ºC. Wystudziłam na kratce. Najlepsze są jeszcze ciepłe.




puree z dyni ( z przepisu mojewypieki ):

  • nieduża dynia o mocno pomarańczowym, mączystym miąższu
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Pokroić na mniejsze plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką lub folią aluminiową.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (lub dłużej), do miękkości. Plastry cieńsze można piec nawet poniżej 1 godziny. Miękkość dyni sprawdzamy patyczkiem lub widelcem - bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ.
Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem lub malakserem do otrzymania puree. Jeśli puree dyniowe jest wodniste - nadmiar wody można lekko odcisnąć na sitku wyłożonym gazą (nie za mocno, puree nie może być suche).

Można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub maksymalnie 5 dni.









14 komentarzy:

  1. Ale wyszły Ci żółciutkie:) Dziękuje za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, takie żółte? a dynia była pomarańczowa :) również dziękuję :)

      Usuń
  2. Piękny kolor i ładnie Ci się upiekły, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie ten kolor..żółty? powinny być pomarańczowe jak dynia, ale dziękuję Ala :)

      Usuń
  3. Cudownie wyglądają. Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny kolor i to bez kurkumy, śliczne. Dzieki Maju za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję! Wolałabym jednak być bliżej koloru dyni ;)

      Usuń
  5. Maja bardzo ładne i niezwykle smaczne :-) ..nie wiedziałam że bułki na proszku mogą być tak dobre :-)Dzięki za udział!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne weekendowe pieczenie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń