Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2012/03/chleb-na-owsiance.html
Chleb, a właściwe dwa, bo dwie foremki przewiduje przepis, bazuje na owsiance, czyli płatkach owsianych namoczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu jest wilgotny, lekki i bardzo śniadaniowy. Do tego przepis jest łatwy i szybki, a sądząc po wpisach uczestników wypiekania, zdecydowanie się udaje.
Przepis zastosowałam bez zmian, za wyjątkiem mąki - użyłam mąki orkiszowej chlebowej 1100, w miejsce zwykłej pszennej.
Zachęcam i zapraszam do wypiekania!
Składniki:
2 foremki o wymiarach 10x20 i 11x27 - dlatego moje chlebki są trochę niższe niż te w Kuchni nad Atlantykiem
500 g mąki orkiszowej typ 1100 ( albo białej pszennej )
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant
Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
2 łyżki (30 g) miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka
Posypka:
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant
Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
2 łyżki (30 g) miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka
Posypka:
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych
masło i otręby owsiane do wysypania foremek
Jak zrobiłam:
Mąkę wymieszałam z drożdżami.
Płatki owsiane zalałam wrzątkiem i natychmiast dodałam do nich masło, miód i sól. Dobrze wymieszałam. Odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Dodałam mleko.
Mikserem z hakiem mieszałam mąkę z drożdżami i owsiankę. Wyrabiałam przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostało klejące. Zostawiłam je w ciepłym miejscu do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości, na ok. 1 godz.
Wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami obie foremki. Ciasto lekko spłaszczyłam zwilżonymi dłońmi i wyłożyłam do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównałam powierzchnię ciasta w foremkach i posypałam mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepałam posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiłam foremki przykryte folią do drugiego wyrastania, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, na 20-30 min. Włożyłam foremki do zimnego piekarnika, który nastawiłam na 200ºC. Pieczemy przez ok. 50 - 60 min.
Płatki owsiane zalałam wrzątkiem i natychmiast dodałam do nich masło, miód i sól. Dobrze wymieszałam. Odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Dodałam mleko.
Mikserem z hakiem mieszałam mąkę z drożdżami i owsiankę. Wyrabiałam przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostało klejące. Zostawiłam je w ciepłym miejscu do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości, na ok. 1 godz.
Wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami obie foremki. Ciasto lekko spłaszczyłam zwilżonymi dłońmi i wyłożyłam do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównałam powierzchnię ciasta w foremkach i posypałam mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepałam posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiłam foremki przykryte folią do drugiego wyrastania, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, na 20-30 min. Włożyłam foremki do zimnego piekarnika, który nastawiłam na 200ºC. Pieczemy przez ok. 50 - 60 min.
Dzisiejsze śniadanie..za dobre, za dużo...
Oto wszyscy uczestnicy akcji Wypiekanie na Śniadanie:
Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html#more
Agnieszka Paździurek http://naturalnakuchnia.blox.pl/2015/09/Chleb-na-owsiance-z-cyklu-Wypiekanie-na-Sniadanie.html
Agnieszka Wawrzeniuk Torbiak http://www.kuchareczkaagusia.blogspot.co.uk/2015/09/wypiekanie-na-sniadanie-chleb-na.html
Alina Waliczek http://ala-piecze.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html
Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/09/Chleb-na-owsiance.html
Bożena Mdk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html
Danuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/09/chleb-na-owsiance/#more-7626
Wiosenka Eksplozja Smaku http://eksplozjasmaku.es/chleb-na-owsiance/
Marta Urbańska http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/09/chleb-na-owsiance.html
Kinga Ciszewska http://malekulinaria.pl/wypiekanie-na-sniadanie-chleb-na-owsiance/
Kasia Sycik http://slodkababeczkaks.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html
Urszula Piekarska http://mojakuchniajula.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html
Pyszny chlebek, dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńChlebek wspaniały. :) Dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńto ja dziękuję :)
UsuńBardzo cudny bochen, konkretny a smaczny to wiem. Dziekuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDorota, bardzo smaczny! Dziekuję, było miło :)
UsuńWspaniały chlebuś i bardzo smakowity, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję i cieszę się :)
UsuńChlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)
Dziękuję również :)
UsuńPyszny chlebek, dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję również! :)
UsuńPiękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńtak samo pyszny, dzięki :)
UsuńSerdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga Naturalna Kuchnia Inspiruje
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńPyszny chlebek Ci wyszedł :) Bardzo apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję Lukas, jest przepyszny, spróbuj upiec, łatwy i szybki :)
UsuńChlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! do następnego razu :)
UsuńPrzepyszny wyszedł :) Dzięki za wspólną zabawę :)
OdpowiedzUsuńja również dziękuję :)
UsuńRewelacyjna cena i wysoka jakość - Tovago www.tovago.pl/ to wyjątkowe wafelki. Warto się skusić.
OdpowiedzUsuń