sobota, 30 stycznia 2016

trufle daktylowe z różą, bez cukru

Wyeliminowałam cukier z diety całkowicie. Jadam go jedynie w miodzie i owocach. To już miesiąc i sama jestem zdziwiona, ale nie brakuje mi słodyczy. No może troszeczkę... I na te momenty, kiedy mam nieodpartą ochotę na słodką przekąskę zrobiłam libańskie trufle daktylowe z różą bez cukru. Są doskonałe i mimo, że bez cukru, dla mnie, po miesiącu abstynencji od słodyczy, wydają się słodkie jak nigdy. 
Daktyle, migdały i kakao, tak prosty jest ich skład. Krótki czas przygotowania, prosty przepis, a smak niesamowity.
Trufle wyszły tak pięknie na zdjęciach, że trudno mi było wybrać jedno najlepsze, umieściłam wszystkie, aż nudno...












Składniki:

1 kubek* daktyli bez pestek
1/2 kubka migdałów
2 łyżki wody różanej
1/2 kubka gorzkiego kakao plus kakao do obtoczenia ( można użyć cukru pudru albo wiórków kokosowych )

* kubek = 250ml











Jak zrobiłam:

Migdały podprażyłam na suchej patelni, grubo posiekałam. Daktyle zalałam gorącą wodą i zostawiłam na 20 minut, po tym czasie odlałam wodę i posiekałam.  
Do miski wrzuciłam daktyle i migdały, dodałam wodę różaną i kakao, wszystko zblendowałam na w miarę gładką masę. Uformowałam kulki o średnicy 2 - 2.5cm, każdą dokładnie obtoczyłam w gorzkim kakao   - można w cukrze albo wiórkach kokosowych, i schłodziłam w lodówce.





Takie bezpieczne słodycze warto mieć pod ręką, na trudne chwile.

2 komentarze:

  1. Daktyle są takie słodkie, że nie trzeba cukru! Ja czasem używam trzcinowego, ale najczęściej miód :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis :) U mnie na blogu też przepis na pewnego rodzaju trufle, zapraszam :)
    www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń