wtorek, 22 marca 2016

orzechowy mazurek bezglutenowy

Jestem w tej chwili zanurzona w temacie przepisów light i bez cukru, ten temat pochłania mnie całkowicie. A tu nadchodzi Wielkanoc i jeżeli tak jak ja kocha się mazurki, trudno bezwzględnie trzymać się zasady 'bez cukru'.
Mazurek orzechowy za to jest doskonałą propozycją dla tych wszystkich, którzy z różnych względów, najczęściej wrażliwości na gluten, nie jadają białej mąki.
Wygląda skromnie, trochę przypomina baklawę, ale w smaku nie ma sobie równych. Jest lekko żujący, wilgotny, bardzo orzechowy i słodki. Proponuję zrobienie przerwy na czas Wielkanocy od niejedzenia cukru, postawmy na jakość słodyczy a ograniczmy ilość.



 






Składniki:

na blaszkę 30x40cm

ciasto:

150g mielonych migdałów
100g mielonych orzechów laskowych z łupinkami
150g rozpuszczonego i przestudzonego masła
150g jasnego cukru trzcinowego
3 białka
szczypta soli 
1/2 łyżeczki sody

polewa:

3 żółtka
150g cukru trzcinowego
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

kilkanaście migdałów blanszowanych do dekoracji









Jak zrobić:

1.   Wymieszaj zmielone orzechy i migdały z rozpuszczonym masłem i cukrem trzcinowym, dodaj sodę. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszaj z masą orzechowo maślaną.
Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180'C piekarnika i piecz przez 25 minut. 

2.   Z żółtek i cukru utrzyj kogel mogel na biały puszysty krem, pod koniec dodaj mączkę ziemniaczaną. Wyjmij upieczony spód mazurka. Nałóż na wierzch kogel mogel i rozsmaruj dokładnie na całej powierzchni. Wstaw do piekarnika na 5-7 minut, aż z kremu z żółtek zrobi się chrupiąca skorupka. Wyjmij i pokrój w romby albo kwadraty jeszcze na ciepło, bo po wystygnięciu skorupka popęka. Udekoruj migdałami wciskając je delikatnie w ciepły wierzch.







1 komentarz: