Szybkie i łatwe muffiny owsiane to kolejny przepis light, bez cukru, z płatkami owsianymi i mąką owsianą. Są wilgotne, dzięki maślance, lekkie i długo zachowują świeżość.
Owoce można zmieniać dowolnie, doskonałe będą borówki czy już wkrótce rabarbar.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Składniki:
230g mąki owsianej
150g płatków owsianych
około 150 - 200g miodu płynnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
250ml maślanki
100g masła klarowanego, rozpuszczonego i wystudzonego
3/4 kubka jeżyn
Jak zrobiłam:
Otworki w blaszce na 12 muffinek wyłożyłam papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon. W osobnej misce połączyłam maślankę, miód, jajko i masło klarowane.
Mokre składniki wlewałam do suchych, cały czas mieszając. Kiedy masa była już jednolita, delikatnie domieszałam jeżyny. Otworki w blaszce wypełniłam do 2/3 ciastem. Wierzch posypałam płatkami.
Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż były złociste, a patyczek suchy.
Po wyjęciu odstawiłam na 5 minut, potem przełożyłam na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Muffinkowe tchnienie lata :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, z całą pewnością je zrobię :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Uwielbiam takie zdrowe wypioeki <3 :)
OdpowiedzUsuń