wtorek, 15 marca 2016

muffiny owsiane z jeżynami, bez cukru, dla aktywnych

Nawet teraz, kiedy do wiosny jeszcze daleko, można poczuć lato. A dzięki muffinkom z przypominającymi o lecie mrożonymi jeżynami.
Szybkie i łatwe muffiny owsiane to kolejny przepis light, bez cukru, z płatkami owsianymi i mąką owsianą. Są wilgotne, dzięki maślance, lekkie i długo zachowują świeżość.
Owoce można zmieniać dowolnie, doskonałe będą borówki czy już wkrótce rabarbar.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut






Składniki:

230g mąki owsianej
150g płatków owsianych
około 150 - 200g miodu płynnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
250ml maślanki
100g masła klarowanego, rozpuszczonego i wystudzonego 
3/4 kubka jeżyn














Jak zrobiłam:

Otworki w blaszce na 12 muffinek wyłożyłam papierem do pieczenia. 
W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon.  W osobnej misce połączyłam maślankę, miód, jajko i masło klarowane.
Mokre składniki wlewałam do suchych, cały czas mieszając. Kiedy masa była już jednolita, delikatnie domieszałam jeżyny. Otworki w blaszce wypełniłam do 2/3 ciastem. Wierzch posypałam płatkami. 
Piekłam w 180'C przez 20 minut, aż były złociste, a patyczek suchy.
Po wyjęciu odstawiłam na 5 minut, potem przełożyłam na kratkę do całkowitego wystygnięcia.




3 komentarze:

  1. Muffinkowe tchnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, z całą pewnością je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Uwielbiam takie zdrowe wypioeki <3 :)

    OdpowiedzUsuń