sobota, 15 lipca 2017

ciasto cukiniowe z oliwą virgin i cytryną

To takie letnie słoneczne ciasto, kiedy je piekę, dom pachnie Włochami, a ciasto przypomina mi wakacje we Włoszech. Cukinia to bardzo włoskie warzywo, chociaż my ją też bardzo lubimy.
Ja często robię cukinię faszerowaną i zapiekaną, też z pastą, a furorę ostatnio robią kwiaty cukinii w cieście, smażone na głębokim tłuszczu.
Ale cukinia na słodko? Zastosowanie cukinii w ciastach odkryłam już dawno, także to, że cukinia, cytryna i oliwa virgin są idealnym połączeniem. Ciasto cukiniowe jest zawsze wilgotne, aromatyczne, pachnące i nie za słodkie, dlatego spokojnie można je wykończyć słodkim lukrem, można, ale nie jest to konieczne. Jeżeli unikacie cukru, możecie lukier pominąć, możecie też spróbować zastąpić cukier ksylitolem.
Ten wypiek jest w miarę łatwy, przygotowanie zabiera około 20-30 minut, a pieczenie 45-50 minut.





















składniki:

na blaszkę keksówkę 13 x 27cm

1 1/4 kubka cukru
10 dużych łyżek oliwy virgin dobrej jakości
2 duże jajka o temperaturze pokojowej
2 duże łyżki soku z cytryny
1-2 łyzeczki naturalnego ekstraktu waniliowego albo migdałowego
2 kubki mąki pszennej eko typ 500 albo 450
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 kubka cukinii startej na tarce o średnich oczkach, odciśniętej z soku 
skórka starta z 1 cytryny

lukier:

1 kubek cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny 







jak zrobić:

wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Osobno ubij mikserem oliwę z cukrem, dodaj po jednym jajku, ubijaj na puszystą masę. Dodaj sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, wymieszaj dokładnie.
Wsyp mąkę do mieszaniny oliwy, wymieszaj, nie mieszaj zbyt mocno, tylko do połączenia składników. Dodaj cukinię i startą skórkę z cytryny, wymieszaj dokładnie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180'C. Piecz ciasto przez 45-55 minut, aż ciasto będzie upieczone na wierzchu, z lekkim pęknięciem, a patyczek wyjdzie z przyczepionymi kawałeczkami ciasta. Tego ciasta nie powinno się wypiec za mocno, bo będzie suche. Zostaw na 10 minut w formie, potem przełóż na kratkę i wystudź.

Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Polej wystudzone ciasto.









2 komentarze:

  1. Musiało być cudownie wilgotne, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest jeszcze, a to juz drugi dzień, doskonałe ciasto :)

      Usuń