Myślałam, że już wszystkiego próbowałam, a jednak, przepis na placek koreański w Magazynie Kuchennym na tyle mi się spodobał, że postanowiłam go zrobić.
Od niepamiętnych czasów w lodówce siedziała cukinia, czekała na pomysł. No i jest, koreański placek.
Nie jest to nic dramatycznie niezwykłego, to rodzaj ciasta naleśnikowego z cukinią. W tym placku przeważa jednak warzywo, jest więc lekki, bardzo letni no i pełen błonnika.
Ciasto zrobiłam z dodatkiem mąki gryczanej, która lekko zmieniła smak, dodała nutę orzechową.
Jeżeli nie macie pomysłu na lunch czy szybki obiad, polecam ten placek, szczególnie teraz, kiedy cukinii nie brakuje.
składniki:
placek o średnicy 20cm
1 młoda cukinia o wadze około 300g
1/2 plus 1/2 łyżeczki soli
75 mąki pszennej
2 łyżki mąki gryczanej
1/2 kubka zimnej wody
1 średnia cebula, pokrojona w cienkie piórka
olej do smażenia
jogurt do podania
sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu
1 łyżka posiekanej cebulki zielonej albo szczypiorku
jak zrobić:
cukinię ze skórką pokrój w słupki, posyp 1/2 łyżeczki soli i odstaw na 20 minut. Po tym czasie dobrze odciśnij z wody. Obie mąki wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, dodaj wodę i szybko połącz na gładkie, gęste ciasto. Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię i cebulę, wymieszaj.
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Wyłóż ciasto, równo rozprowadź i smaż aż spód będzie złocisty. Przewróć i smaż z drugiej strony również na złocisty kolor.
Podawaj w całości albo pokrojony w kwadraty.
Najlepszy jest z sosem albo jogurtem.
Składniki sosu wymieszaj, ziarna sezamu i szczypiorek dodaj tuż przed podaniem.
UWAGA: jeżeli usmażenie jednego dużego placka jest za trudne, możesz usmażyć kilka mniejszych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz