sobota, 29 lipca 2017

koreański placek z cukinią

Cukinia to fantastyczne warzywo, z którego można zrobić prawie wszystko, słodkie ciasta, przy okazji, ostatnia babka cukiniowa była doskonała, przepis na blogu, wytrawne wypieki, placki, placuszki, pasztety, można wymieniać jeszcze wiele. 
Myślałam, że już wszystkiego próbowałam, a jednak, przepis na placek koreański w Magazynie Kuchennym na tyle mi się spodobał, że postanowiłam go zrobić.
Od niepamiętnych czasów w lodówce siedziała cukinia, czekała na pomysł. No i jest, koreański placek. 
Nie jest to nic dramatycznie niezwykłego, to rodzaj ciasta naleśnikowego z cukinią. W tym placku przeważa jednak warzywo, jest więc lekki, bardzo letni no i pełen błonnika.
Ciasto zrobiłam z dodatkiem mąki gryczanej, która lekko zmieniła smak, dodała nutę orzechową.
Jeżeli nie macie pomysłu na lunch czy szybki obiad, polecam ten placek, szczególnie teraz, kiedy cukinii nie brakuje.













składniki:

placek o średnicy 20cm

1 młoda cukinia o wadze około 300g
1/2 plus 1/2 łyżeczki soli
75 mąki pszennej
2 łyżki mąki gryczanej
1/2 kubka zimnej wody
1 średnia cebula, pokrojona w cienkie piórka

olej do smażenia


jogurt do podania

sos:

2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki uprażonych ziaren sezamu
1 łyżka posiekanej cebulki zielonej albo szczypiorku

jak zrobić:

cukinię ze skórką pokrój w słupki, posyp 1/2 łyżeczki soli i odstaw na 20 minut. Po tym czasie dobrze odciśnij z wody. Obie mąki wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, dodaj wodę i szybko połącz na gładkie, gęste ciasto. Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię i cebulę, wymieszaj. 
Na patelni dobrze rozgrzej olej. Wyłóż ciasto, równo rozprowadź i smaż aż spód będzie złocisty. Przewróć i smaż z drugiej strony również na złocisty kolor.
Podawaj w całości albo pokrojony w kwadraty.
Najlepszy jest z sosem albo jogurtem.

Składniki sosu wymieszaj, ziarna sezamu i szczypiorek dodaj tuż przed podaniem.


UWAGA: jeżeli usmażenie jednego dużego placka jest za trudne, możesz usmażyć kilka mniejszych.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz