To w restauracji Hungry Monk, w East Sussex, ponad 40 lat temu, powstał Banoffee Pie. Deser jest tak dobry, że błyskawicznie zrobił międzynarodową karierę. Mieści w sobie smaki, które nie są szczególnie niezwykłe czy oryginalne, to banan, śmietanowy smak mascarpone, maślane herbatniki kruche, wanilia, krówka i kakao, nic niezwykłego, ale razem dają cudowną kompozycję.
Przepis na Banoffee Pie jest już na blogu, a ja, trochę przewrotnie, postanowiłam zrobić tartę Banoffee. Chciałam połączyć smak Banoffee z maślanym smakiem kruchego spodu, który bardzo lubię, i powstała absolutnie najlepsza tarta, tarta Banoffee.
To łatwy i w miarę szybki deser, po upieczeniu spodu pozostaje tylko ułożyć warstwy nadzienia, a tak przy okazji, banany zastąpiłam borówkami i pojawiają się na wierzchu, a nie w środku, potem wychłodzić i deser gotowy.
składniki:
forma 24cm
spód:
spód:
220g mąki pszennej TYP 500 albo 550
szczypta soli
2 łyżki cukru
150g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
zimna woda, ilość w zależności od potrzeby
nadzienie:
3/4 puszki masy krówkowej
300g mascarpone
100ml śmietany kremówki 36%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
garść borówek
jak zrobić:
mąkę wymieszaj z solą i cukrem połącz z kawałkami zimnego masła, rozetrzyj palcami albo posiekaj nożem, aż uzyska konsystencję kruszonki. Dodaj żółtko, odrobinę lodowatej wody i szybko zagnieć elastyczne ciasto, uformuj je w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Rozwałkuj ciasto na placek i wylep nim spód formy razem z brzegiem, nakłuj w kilkunastu miejscach i wstaw do zamrażalnika. Kiedy będzie zupełnie twarde, włóż do piekarnika nagrzanego do 180'C i piecz przez około 20-25 minut, aż będzie złocisty.
Na wystudzonym spodzie ułóż warstwę masy krówkowej. Mascarpone ubij z kremówką, wanilią i cukrem, ale nie ubijaj zbyt długo. Wyłóz warstwę kremu na masie krówkowej. Borówki rozsyp na wierzchu. Włóż do lodówki najlepiej na kilka godzin, chociaż to trudne...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz