wtorek, 18 lipca 2017

pieczone warzywa na gryczanym kruchym spodzie

Okazuje się, że naprawdę niewiele trzeba, żeby zrobić doskonałą kolację, jedną z lepszych.
Miałam kilka marchewek, jakiegoś małego buraka czy dwa, jedną cukinię, czosnek...no i jeszcze miseczkę kaszy gryczanej niepalonej ugotowanej na sypko, a do tego wszystkiego zupełnie nie miałam pojęcia, co zrobić na kolację.
Moja kreatywność mnie na szczęście nie opuściła. Zrobiłam ciasto na tradycyjny kruchy spód z dodatkiem kaszy, uformowałam prostokąt i kruchy spód po upieczeniu gotowy. Skropione oliwą warzywa upiekłam, z kruchym słonym gryczanym ciastem smakują rewelacyjnie.















składniki:

na blaszkę 35 x 23cm

pieczone warzywa

dowolne ilości i warzywa, ja użyłam:

2 duże marchewki, umyte i pokrojone w talarki
2 małe buraki, umyte i pokrojone w talarki albo ćwiartki
1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki
4-5 ząbków czosnku w łupinkach
oliwa virgin
sól, pieprz

spód:

230g mąki pszennej eko TYP 550 plus trochę więcej
około 1/2 kubka mąki gryczanej niepalonej, ugotowanej na sypko,wystudzonej
1 jajko
100g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka dobrego smalcu, miękkiego

parmezan starty do posypania

oliwa virgin do skropienia spodu






jak zrobić:

pokrojone warzywa i ząbki czosnku w łupinkach ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp solą i pieprzem, skrop oliwą i piecz w 180'C przez około 20-30 minut, aż będą miękkie, odstaw.

spód:
mąkę z solą rozetrzyj palcami na kruszonkę, dodaj jako i smalec, szybko zagnieć ciasto. W trakcie zagniatania dodaj rozdrobnioną ugotowaną wcześniej i ostudzoną kaszę gryczaną, dalej zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne; jeżeli jest za suche, dodaj odrobinę zimnej wody, jeżeli za mokre, podsyp mąką. Włóż na 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj na prostokąt, wylep nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, uformuj brzeg. nakłuj w kilkunastu miejscach i piecz w 180'C przez 20-25 min. aż będzie lekko złocisty. 
W miseczce wymieszaj kilka łyżek oliwy z wyciśniętym z łupinek upieczonym czosnkiem, posmaruj kruchy spód, ułóż na nim upieczone warzywa, posyp startym parmezanem. 
Możesz podawać natychmiast, możesz też lekko podgrzać w piekarniku.
Opcjonalnie, można posypać posiekanym szczypiorkiem, smakuje doskonale.





5 komentarzy:

  1. Pieczone warzywa przygotowuję bardzo często, ale z tym spodem to rzeczywiście fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, a kasza gryczana faktycznie doskonale sprawdza się w kruchym spodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wyglada i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis z tym spodem to coś innego. Ostanio jadłam makaron gryczany i nie za bardzo mi smakował, teraz z chęcią wypróbuje Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjnie to wygląda i fajne wykorzystanie kaszy gryczanej za którą tak średnio przepadam :-)

    OdpowiedzUsuń