czwartek, 21 września 2017

tarta z gruszkami na kremie marcepanowym

Konferencja, Bergamotka, Faworytka, Minister Doktor Lucjusz, Generał Leclerc, Concorde, Triumph Packhama, Komisówka, to wszystko to nazwy odmian gruszek, nazwy są tak samo niesamowite jak gruszki. Każda ma inne właściwości, wymagania i zastosowanie.
Średniej wielkości owoc to tylko 60 kcal, a jednocześnie zastrzyk witamin, składników mineralnych i kwasów owocowych.
Gruszka ma doskonałe właściwości lecznicze, obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne, poprawia perystaltykę jelit dzięki komórkom kamiennym, jako jeden z niewielu owoców zawiera jod, który wspomaga pracę tarczycy, zawiera też bor, a dzięki temu pierwiastkowi gruszka zapobiega ubytkom wapnia w organizmie. Zalety gruszek można by wymieniać jeszcze długo, ale podstawową jest jej cudowny smak. Gruszka jest świetna w wypiekach, przetworach, także w potrawach wytrawnych, idealnie smakuje z mięsem, kaczką, kurczakiem, ja szczególnie lubię połączenie gruszki z serem pleśniowym.
Tarta z gruszką smażoną na maśle z cukrem brązowym na kremie migdałowym to efekt inspiracji przepisem Davida Lebovitza, który jest dla mnie niezmiennie mistrzem w pieczeniu tart z owocami i kruchych ciastek. Kiedy szukam pomysłu, pomocy technicznej czy zwyczajnie przepisu, jest niezastąpiony.
A tarta wyszła cudownie i tak samo smakuje.




























składniki:

na formę o średnicy 27cm 

spód:

220g mąki pszennej
szypta soli
150g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
lodowata woda


krem:

170g masy migdałowej
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 duże jajko
85g miękkiego masła
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 1/2 łyżki Amaretto ( można pominąć )

3 duże dojrzałe gruszki, ja użyłam gruszki Konferencja, pokrojone w cienkie łódki, ze skórką
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru

3 łyżki płynnego miodu, do posmarowania wierzchu






jak zrobić:

spód:
mąkę wymieszaj z solą, kardamonem i cukrem, dodaj masło pokrojone na kawałki, utrzyj placami na masę o konsystencji kruszonki. Dodaj zimną wodę, tyle ile potrzeba do zagniecenia elastycznego ciasta. Uformuj dysk, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto rozwałkuj, najlepiej przez folię, wyłóż nim spód tarty i boki, wylep dokładnie. Nakłuj w kilku miejscach i włóż do zamrażalnika na minimum 15 minut, musi być zupełnie twardy.
Piecz w 180'C przez około 20 minut, aż będzie złocisty. Wystudź.

gruszki:
na patelni rozgrzej masło, włóż pokrojone gruszki, posyp je cukrem i smaż przez kilka minut, aż puszczą sok i trochę zmiękną. Zestaw z ognia, muszą przestygnąć.








krem:
mikserem ubij rozdrobnioną masę marcepanową z masłem na gładką masę, dodaj cukier i mąkę, ubij, dodaj jajko, esencję waniliową i Amaretto, ubij jeszcze raz.

całość:
krem wyłóż na wystudzony spód, wyrównaj, ułóż kawałki usmażonej gruszki i delikatnie wciśnij w krem. Piecz w 180'C przez około 40 minut, aż krem między gruszką będzie złocisty. Na patelni po smażeniu gruszki rozgrzej miód. Delikatnie posmaruj wierzch tarty po wyjęciu z piekarnika, owoce będą pięknie błyszczały. Można posypać wierzch migdałami w płatkach. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz