Średniej wielkości owoc to tylko 60 kcal, a jednocześnie zastrzyk witamin, składników mineralnych i kwasów owocowych.
Gruszka ma doskonałe właściwości lecznicze, obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne, poprawia perystaltykę jelit dzięki komórkom kamiennym, jako jeden z niewielu owoców zawiera jod, który wspomaga pracę tarczycy, zawiera też bor, a dzięki temu pierwiastkowi gruszka zapobiega ubytkom wapnia w organizmie. Zalety gruszek można by wymieniać jeszcze długo, ale podstawową jest jej cudowny smak. Gruszka jest świetna w wypiekach, przetworach, także w potrawach wytrawnych, idealnie smakuje z mięsem, kaczką, kurczakiem, ja szczególnie lubię połączenie gruszki z serem pleśniowym.
Tarta z gruszką smażoną na maśle z cukrem brązowym na kremie migdałowym to efekt inspiracji przepisem Davida Lebovitza, który jest dla mnie niezmiennie mistrzem w pieczeniu tart z owocami i kruchych ciastek. Kiedy szukam pomysłu, pomocy technicznej czy zwyczajnie przepisu, jest niezastąpiony.
A tarta wyszła cudownie i tak samo smakuje.
składniki:
na formę o średnicy 27cm
spód:
220g mąki pszennej
szypta soli
150g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
lodowata woda
krem:
170g masy migdałowej
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 duże jajko
85g miękkiego masła
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1 1/2 łyżki Amaretto ( można pominąć )
3 duże dojrzałe gruszki, ja użyłam gruszki Konferencja, pokrojone w cienkie łódki, ze skórką
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki płynnego miodu, do posmarowania wierzchu
jak zrobić:
spód:
mąkę wymieszaj z solą, kardamonem i cukrem, dodaj masło pokrojone na kawałki, utrzyj placami na masę o konsystencji kruszonki. Dodaj zimną wodę, tyle ile potrzeba do zagniecenia elastycznego ciasta. Uformuj dysk, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto rozwałkuj, najlepiej przez folię, wyłóż nim spód tarty i boki, wylep dokładnie. Nakłuj w kilku miejscach i włóż do zamrażalnika na minimum 15 minut, musi być zupełnie twardy.
Piecz w 180'C przez około 20 minut, aż będzie złocisty. Wystudź.
gruszki:
na patelni rozgrzej masło, włóż pokrojone gruszki, posyp je cukrem i smaż przez kilka minut, aż puszczą sok i trochę zmiękną. Zestaw z ognia, muszą przestygnąć.
krem:
mikserem ubij rozdrobnioną masę marcepanową z masłem na gładką masę, dodaj cukier i mąkę, ubij, dodaj jajko, esencję waniliową i Amaretto, ubij jeszcze raz.
całość:
krem wyłóż na wystudzony spód, wyrównaj, ułóż kawałki usmażonej gruszki i delikatnie wciśnij w krem. Piecz w 180'C przez około 40 minut, aż krem między gruszką będzie złocisty. Na patelni po smażeniu gruszki rozgrzej miód. Delikatnie posmaruj wierzch tarty po wyjęciu z piekarnika, owoce będą pięknie błyszczały. Można posypać wierzch migdałami w płatkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz