Empanada to okrągłe duże ciasto z wytrawnym nadzieniem, empanadillas natomiast to pojedyncze pierożki. Duże czy małe, oba rodzaje są doskonałe. I pomimo, że jest różnica w nazwie, najczęściej nazwa 'empanadas' używana jest w odniesieniu do pierożków, stąd moje, choć technicznie empanadillas nazwałam empanadas/
Tradycyjne nadzienie do empanadas przygotowuje się z tuńczyka, smażonej papryki i pomidorów, ale bardzo popularne jest również nadzienie mięsne, wołowo - wieprzowe, albo takie, jak moje dzisiejsze, z pikantnej kiełbasy chorizo, smażonej papryki i ziemniaków.
Empanadas mogą być traktowane jako tapas, wtedy podaje się do nich wino, można też serwować je z zupą z czarnej fasoli i ryżem po hiszpańsku, jako danie główne.
Potrawa nie należy do wyjątkowo trudnych, chociaż jest raczej pracochłonna. Podstawa to dobry przepis na ciasto, i taki tutaj znajdziecie.
Ilości i proporcje zgadzają się idealnie, ciasto wychodzi odpowiednio miękkie i elastyczne, a po upieczeniu kruche i delikatne.
Ilości i proporcje zgadzają się idealnie, ciasto wychodzi odpowiednio miękkie i elastyczne, a po upieczeniu kruche i delikatne.
składniki:
na 12 empanadas
nadzienie:
3/4 kubka drobno pokrojonej hiszpańskiej kiełbasy chorizo
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku, posiekane
1 czerwona papryka, pokrojona na drobne kawałki
1/2 zielonej papryki, pokrojonej drobno
1/2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki suszonego oregano
3-4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kostkę
kilkanaście zielonych oliwek, pokrojonych drobno
ciasto:
2 1/4 kubka mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki soli
115g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 duże jajko
1 łyżka białego octu winnego
1/3 kubka zimnej wody
jak zrobić;
ciasto:
mąkę wymieszaj z solą, rozetrzyj palcami masło z mąką aż uzyska konsystencję drobnej kruszonki. Jajko rozbełtaj widelcem z wodą i octem, dodaj do mieszaniny mąki z masłem, wymieszaj całość widelcem. Wyłóż na blat, wyrabiaj przez chwilę nasadą dłoni, raczej delikatnie, aż zbierzesz ciasto w całość i uzyskasz w miarę elastyczne ciasto. Uformuj dysk, zawiń w folie i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
nadzienie:
smaż chorizo na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu, przez około 2 minuty, mieszając, przełóż kawałki kiełbasy do średniej miski. Włóż cebulę na pozostały tłuszcz, smaż aż będzie złocista i miękka, przez około 15 minut. Dodaj obie papryki, czosnek, liść laurowy, sól i oregano, smaż mieszając przez około 15 minut, aż papryka będzie miękka. Dodaj ziemniaki, zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem, mieszając, aż będą miękkie, przez około 10 minut. Przełóż wszystko do miski z chorizo, dodaj oliwki, wymieszaj, pamiętaj oo usunięciu liścia laurowego.
uformuj empanadas:
rozgrzej piekarni do 200'C. Podziel ciasto na 12 części, każdy rozwałkuj w kółko o średnicy około 12cm i grubości 0.3cm
Nałóż 2 łyżki nadzienia po środku, zamknij kółko - uformuj w kształt pieroga, dobrze zlep brzegi, widelcem albo palcami. Ułóż na blaszce.
Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem z odrobiną wody. Piecz przez 25 minut, aż będą lekko złociste. Lekko przestudź - są bardzo gorące - i podawaj. Dobre są również na zimno.
1/2 zielonej papryki, pokrojonej drobno
1/2 łyżeczki soli
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki suszonego oregano
3-4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kostkę
kilkanaście zielonych oliwek, pokrojonych drobno
ciasto:
2 1/4 kubka mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki soli
115g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
1 duże jajko
1 łyżka białego octu winnego
1/3 kubka zimnej wody
jak zrobić;
ciasto:
mąkę wymieszaj z solą, rozetrzyj palcami masło z mąką aż uzyska konsystencję drobnej kruszonki. Jajko rozbełtaj widelcem z wodą i octem, dodaj do mieszaniny mąki z masłem, wymieszaj całość widelcem. Wyłóż na blat, wyrabiaj przez chwilę nasadą dłoni, raczej delikatnie, aż zbierzesz ciasto w całość i uzyskasz w miarę elastyczne ciasto. Uformuj dysk, zawiń w folie i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
nadzienie:
smaż chorizo na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu, przez około 2 minuty, mieszając, przełóż kawałki kiełbasy do średniej miski. Włóż cebulę na pozostały tłuszcz, smaż aż będzie złocista i miękka, przez około 15 minut. Dodaj obie papryki, czosnek, liść laurowy, sól i oregano, smaż mieszając przez około 15 minut, aż papryka będzie miękka. Dodaj ziemniaki, zmniejsz ogień i smaż pod przykryciem, mieszając, aż będą miękkie, przez około 10 minut. Przełóż wszystko do miski z chorizo, dodaj oliwki, wymieszaj, pamiętaj oo usunięciu liścia laurowego.
uformuj empanadas:
rozgrzej piekarni do 200'C. Podziel ciasto na 12 części, każdy rozwałkuj w kółko o średnicy około 12cm i grubości 0.3cm
Nałóż 2 łyżki nadzienia po środku, zamknij kółko - uformuj w kształt pieroga, dobrze zlep brzegi, widelcem albo palcami. Ułóż na blaszce.
Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem z odrobiną wody. Piecz przez 25 minut, aż będą lekko złociste. Lekko przestudź - są bardzo gorące - i podawaj. Dobre są również na zimno.
Można je mrozić?
OdpowiedzUsuń