sobota, 17 sierpnia 2019

gnudi - włoskie kluski ze szpinaku i ricotty

Lepienie klusek to drugie, no może trzecie moje ulubione zajęcie w kuchni, po wyrabianiu ciasta i pieczeniu.
Kilka składników, trochę pracy, i można zdziałać cuda, chleby, placki, babki....
Takim cudem są gnudi, moje ostatnie odkrycie. Rodem z Toskanii, są to włoskie kluski, rodzaj gnocchi. Nazwa podobno pochodzi od słowa "nudi", czyli nagi, bo kluski to jakby nadzienie do ravioli tylko bez zewnętrznej warstwy ciasta makaronowego. W składzie klusek przeważa ricotta, zaraz po niej jest sporo zieleniny, szpinaku i koperku, mąki natomiast bardzo mało, tylko do zagęszczenia masy. Przygotowanie jest bardzo łatwe, szybkie, a konsystencja przyjemnie delikatna i lekko żująca. Podaje się je zwykle z brązowym, czyli lekko przypalonym masłem i ziołami, może to być szałwia albo majeranek, świeże oregano też się doskonale sprawdza. Nie można oczywiście pominąć parmezanu albo pecorino, ser dopełnia smak.
Gnudi powinno się przygotować na świeżo, gdyż zostawione na desce obsychają, natomiast świetnie nadają się do podsmażenia, a to dzięki dobrej zwartej, choć nie twardej konsystencji.

Czas przygotowania to tylko około 20 minut, a czas gotowania - 5 minut, to naprawdę danie błyskawiczne.

























składniki:

dla 3-4 osób

100g szpinaku baby
500g sera ricotta
40g parmazanu albo pecorino, drobno startego
1 jajko, lekko rozbełtane
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonej mięty
około 1 1/3 kubka mąki pszennej - ja użyłam orkiszowej
sól, pieprz 

130g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
duża garść świeżych liści majeranku
parmezan do posypania - opcjonalnie






jak zrobić:

podgrzej szpinak na patelni na dużym ogniu, aż liście zwiędną - krótko, przez około 1 minutę. Odciśnij sok najlepiej przez ściereczkę, przełóż na deskę i bardzo drobno posiekaj. W misce wymieszaj szpinak z ricottą, startym parmezanem, jajkiem, koperkiem i miętą, dopraw do smaku. Dodaj mąkę i lekko wymieszaj, żeby masa się połączyła, teraz wyłóż na wysypaną mąką deskę i wyrób, aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Jeżeli się za bardzo klei, podsyp mąką, ale staraj się nie za dużo. 
Podziel całość na 3 części, każdą uformuj w wałek o średnicy 1.5cm, pokrój na 2cm kawałki, każdy leciutko naciśnij po środku, żeby spłaszczyć.
W dużym płaskim garnku osoloną wodę doprowadź do wrzenia, gotuj porcjami, wrzucaj do gotującej wody, a kiedy wypłyną na powierzchnię gotuj przez 2-3 minuty. Wyjmuj je łyżką cedzakową na półmisek, a w tym czasie przygotuj masło.
Na patelni na średnim ogniu podgrzewaj masło, aż będzie lekko brązowe, przez 4-5 minut. Zdejmij z ognia, dodaj zioła - majeranek, szałwię albo oregano, lekko posól. Przełóż gnudi na patelnię obtocz w maśle i podawaj posypane parmezanem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz