Kuchnia afrykańska to moja nowa fascynacja, a gotowanie zaczynam od doskonałej potrawy wegetariańskiej chakalaka, tradycyjnej dla Afryki Południowej, gdzie podaje się ją obowiązkowo podczas braais, tamtejszych barbecues, ale popularnej w całej Afryce.
Podobno danie wymyślili mężczyźni pracujący w kopalniach złota, którzy wrzucali do garnka wszystkie warzywa, które mieli pod ręką, a dla kalorycznego wzmocnienia potrawy, dodawali skrobię w postaci fasoli.
Potrawę można modyfikować, może być mniej lub bardziej pikantna, ilości poszczególnych warzyw też podaję orientacyjnie, można je dostosować do swoich upodobań.
Podstawowymi składnikami jest papryka, czerwona i zielona, świeża kapusta biała, chilli, fasola, pomidory i cebula, a konieczną przyprawą kurkuma albo curry. Chakalaka jest daniem szybkim, najlepiej smakuje następnego dnia, podajemy je z tradycyjnymi plackami chapati albo naan, też z kaszą kuskus czy ryżem.
składniki:
na 4 osoby:
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
1-2 duże ząbki czosnku, posiekane
1 cm świeżego imbiru, startego
1 puszka pomidorów z puszki, pokrojonych
3-4 kubki pokrojonej w paski białej kapusty
2 papryczki chilli, drobno pokrojone
1 marchewka, pokrojona w plasterki albo starta na tarce
1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
1 papryka zielona, pokrojona w kostkę
1 puszka białej fasoli, odsączonej z płynu
oliwa
przyprawy:
1-2 łyżeczki kurkumy albo curry, co wolicie
1-2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól
jak zrobić:
w dużym naczyniu żaroodpornym rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj cebulę, chwilę smaż, potem czosnek i papryczki chilli, dalej smaż, w następnej kolejności wszystkie przyprawy, mieszaj przez około 1-2 minuty, aż poczujesz intensywny zapach.
Teraz dodaj paprykę, jedną i drugą, smaż przez chwilę, dodaj pomidory i pokrojoną kapustę. Duś przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszaj, żeby nie przypalić od spodu.
Na końcu dodaj fasolę, wymieszaj, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i ewentualnie innymi przyprawami.
Rozgrzej piekarnik do 180' i piecz chakalaka przez 15-20 minut, aż warzywa lekko się zrumienią na brzegach.
Podawaj gorące z ryżem, plackiem albo kuskusem.
po upieczeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz