piątek, 3 kwietnia 2020

chlebek bananowy, prosty i pyszny

Co zrobić kiedy zapasy bananów nagle zaczynają dojrzewać, i kiedy brakuje tak niewiele, żeby je wyrzucić? Możliwości jest tak wiele, że w żadnym wypadku się ich nie pozbywajcie.
Można zrobić muffiny, ciastka owsiane z bananami, a przede wszystkim można zrobić tak popularny w Stanach Zjednoczonych chlebek bananowy.
Chlebek czy babka, doskonały do kawy, a podpieczony jest świetny na śniadanie, a ja wtedy najbardziej lubię go z masłem orzechowym, miodem, konfiturą.















Składniki:

mały chlebek, forma keksówka 22cm x 13cm


2 duże bardzo dojrzałe banany, rozgniecione na papkę, plus 1 więcej do dekoracji
1/3 kubka oleju kokosowego, roztopionego
2 jajka
1/2 kubka miodu
1/2 kubka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu, plus więcej do posypania wierzchu
1 3/4 - 2 kubki mąki orkiszowej TYP 700

garść orzechów włoskich, posiekanych - opcjonalnie





jak zrobić:

ubij olej kokosowy z miodem, dodaj jajka, ubij, dodaj miód i mleko, dobrze wymieszaj. Dodaj rozgniecione banany i ekstrakt  waniliowy, wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj. 
Formę wyłóż papierem do pieczenia, albo dobrze natłuść, wyłóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch. Ułóż plastry banana i posyp cynamonem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170' przez 50-55 minut, do suchego patyczka. 
Po wyjęciu z piekarnika zostaw w foremce przez 5 minut, potem przełóż na kratkę do wystygnięcia.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz