Można zrobić muffiny, ciastka owsiane z bananami, a przede wszystkim można zrobić tak popularny w Stanach Zjednoczonych chlebek bananowy.
Chlebek czy babka, doskonały do kawy, a podpieczony jest świetny na śniadanie, a ja wtedy najbardziej lubię go z masłem orzechowym, miodem, konfiturą.
Składniki:
mały chlebek, forma keksówka 22cm x 13cm
2 duże bardzo dojrzałe banany, rozgniecione na papkę, plus 1 więcej do dekoracji
1/3 kubka oleju kokosowego, roztopionego
2 jajka
1/2 kubka miodu
1/2 kubka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu, plus więcej do posypania wierzchu
1 3/4 - 2 kubki mąki orkiszowej TYP 700
garść orzechów włoskich, posiekanych - opcjonalnie
jak zrobić:
ubij olej kokosowy z miodem, dodaj jajka, ubij, dodaj miód i mleko, dobrze wymieszaj. Dodaj rozgniecione banany i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę z solą, sodą oczyszczoną i cynamonem. Połącz suche składniki z mokrymi, wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, albo dobrze natłuść, wyłóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch. Ułóż plastry banana i posyp cynamonem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170' przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika zostaw w foremce przez 5 minut, potem przełóż na kratkę do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz