sobota, 18 kwietnia 2020

MEALIE, południowoafrykański chlebek ze słodkiej kukurydzy

Mealie to po prostu kukurydza. Portugalczycy przywieźli ją do Afryki, i zadomowiła się tu na dobre. Popularna w różnych częściach Afryki, gdzie robi się z niej pudding czy szybki chlebek. Te chlebek często gotowany jest na parze, wtedy jest bardzo delikatny, nie ma chrupiącej skórki, a jego konsystencja przypomina pudding. Popularne jest również pieczenie go tak, żeby był twardszy i dawał się kroić, jak mój.
Kuchnia afrykańska jest fascynująca. Receptury potraw są niezwykłe, do tego dobre, zdrowe, wykorzystujące warzywa i owoce w nowy, inny, ciekawy sposób. Czy pomyślelibyście, żeby do warzyw dodać masło orzechowe? Ale o tym będzie w kolejnym przepisie.


















MEALIE – chleb kukurydziany z Afryki Pd.

przygotowanie: 10 min

pieczenie: 40 min

składniki:

forma podłużna 21cm x 13cm
½ kubka mleka
2 łyżki masła, rozpuszczonego
2 jajka
2 kubki słodkiej kukurydzy, ugotowanej ( z puszki, mrożonej )
1 ½ kubka mąki orkiszowej 750 ( może być pszenna 500 )
2 łyżki mąki kukurydzianej
½ łyżki cukru ( można pominąć )
1 łyżeczka soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ( dobrej jakości )
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej







Jak zrobić:


do średniej wielkości miski wlej mleko, roztopione masło, wbij jajka, dodaj 1 kubek kukurydzy, dobrze zblenduj, aż kukurydza będzie papkowata.
Dodaj mąkę orkiszową, potem kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól i paprykę, zblenduj całość na gładką masę.
Dodaj pozostały kubek kukurydzy, zblenduj ale zostaw duże kawałki ziaren, wymieszaj całość.
Formę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj dobrze masłem, wylej masę do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180’ przez około 45 minut, do suchego patyczka. Zostaw chlebek w formie przez 5 minut, a potem wyjmij na kratkę. Najlepszy jest jeszcze ciepły.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz