środa, 17 listopada 2021

Tarta sernikowa, łatwa, przepyszna

 Są ciasta, które uwielbiam piec, a jednym z tych kilku jest sernik. I, chociaż unikam nabiału, musi to być taki klasyczny, z masłem, jajkami i czymś białym, niekoniecznie białym serem. Tym razem, albo raczej jak zwykle, wykorzystałam to, co miałam w lodówce, a były to, oprócz jajek i masła, jogurty greckie i mascarpone. Sernik udał się doskonale, jest lekki, aksamitny, bardzo waniliowy.

Niektórzy lubią sernik bez spodu kruchego, ale nie ja. Nie dość, że musi być kruchy spód, to jeszcze lubię kratkę z ciasta kruchego na wierzchu. To ciasto ma inną teksturę, jest wilgotne i lekko żujące, takie bardzo lubię. Dzięki kratce ciasto jest dłużej świeże, nie wysycha, zostaje odpowiednio wilgotne.

Tarta, którą dzisiaj proponuję nie jest trudna, jest za to bardzo efektowna. Będzie świetną alternatywą dla klasycznego sernika na Święta, na stole pięknie się prezentuje.

Pamiętajcie, że to tarta, a więc jest niższa. Przepis na klasyczny sernik wkrótce.

Kubek to 250ml, tak tylko przypominam.

























Składniki:

na dużą tortownicę, o średnicy 27-28cm


spód i kratka:

320g mąki pszennej bio typ 500-550

170g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki

1/4 łyżeczki soli

1 jajko

1 żółtko

odrobina lodowatej wody, ile potrzeba do zagniecenia ciasta


masa serowa:

250g serka mascarpone

500g jogurtu greckiego

4 jajka, żółtka i białka osobno

1 kubek cukru

2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego

skórka starta z 1/2 cytryny

2 łyżki soku z cytryny

130g masła miękkiego

100ml śmietany kremówki, ubitej






jak zrobić:

spód i kratka:

mąkę wymieszaj z solą, dodaj masło, rozetrzyj palcami, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Dodaj jajko i żółtko, odrobinę wody, szybko zagnieć spójne w miarę elastyczne ciasto. Jeżeli jest za suche, dodaj więcej wody. Uformuj dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Od ciasta odkrój kawałek będący 1/3 całości, zawiń go w folię, włóż do lodówki. Pozostałą część rozwałkuj przez folię na placek, wylep nim spód i boki formy do wysokości około 2-3cm. Nakłuj spód w kilku miejscach, włóż do zamrażalnika na około 15 minut, aż zamarznie na kość. Piekarnik rozgrzej do 185', włóż formę z zamarzniętym spodem i piecz przez około 20 minut, aż spód będzie bardzo delikatnie złocisty.


masa serowa:

ubij białka na sztywną pianę, żółtka ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej miękkie masło, utrzyj na gładką masę. Dodaj ubitą śmietanę, połącz z masą na wolnych obrotach, potem serek mascarpone, jogurty, wolno mieszaj, aż składniki się bardzo dobrze połączą. Dodaj ekstrakt, skórkę i sok z cytryny, wymieszaj łyżką, na końcu ubitą pianę z białek, wmieszaj ją w masę ostrożnie, przy pomocy łyżki albo szpatułki silikonowej. 

Wyłóż masę na podpieczony spód. Na papierze do pieczenia i przez papier rozwałkuj pozostałą 1/3 ciasta na placek, nie za cienki, bo nie oderwiesz pasków ciasta od papieru. Pokrój go na paski o szerokości 2cm, ułóż je w kratkę na wierzchu ciasta. Rozbełtaj jajko z odrobiną wody, pędzlem posmaruj kratkę z ciasta. Piecz w 180' przez około 50-55minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ciasto zostaw w środku, najlepiej aż do wystygnięcia, a przynajmniej przez 1 godzinę.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz