sobota, 18 lutego 2023

Włoski chlebek z oliwkami Filone di pane, łatwy i szybki

 Kuchnia włoska to moja największa miłość i pasja, no może jeszcze moda i język włoski, ale to ostatnie zdecydowanie niespełniona i ciągle w planach i marzeniach. Nauczę się języka włoskiego jeszcze w tym roku, to już postanowione, a co do kuchni, pracuję nad nią i rozwijam. Każdy wyjazd do Włoch, ostatni w minionym tygodniu, inspiruje mnie i sprawia, że chce mi się więcej i więcej tej kuchni. Spodziewajcie się włoskich przepisów w najbliższym czasie, bo oczywiście obiecuję się nimi dzielić, korzystajcie, bo kuchnia włoska jest obłędnie smaczna i w miarę przyjazna jeżeli chodzi o codzienne gotowanie.

Dzisiaj mam dla Was rustykalny chlebek z oliwkami na drożdżach. Jadłam w Mediolanie obłędne wypieki, focaccie różnego rodzaju i chlebki, właśnie takie z oliwkami na drożdżach. Ciasto na chleb jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, jednak trzeba poczekać aż wyrośnie około 6 godzin. Po tym czasie wystarczy ciasto odpowiednio zawinąć, ten kształt to po włosku filone czyli pasmo, i to wszystko. Smakuje bardzo włosko, przepysznie, szczególnie moczony w dobrej włoskiej oliwie.




































Składniki:


na 1 średniej wielkości chlebek


5g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

200g mąka pszenna 00

150ml letniej wody plus ekstra do rozpuszczenia drożdży

1/3 łyżeczki soli

10 oliwek zielonych albo czarnych bez pestek, pokrojonych na kawałki, jedna na mniej więcej 3 kawałki


jak zrobić:

drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, dodaj 3-4 łyżki wody i dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż zaczną pracować.

Do miski wsyp mąkę, po środku zrób dołek, wlej drożdże i 150ml wody. Mieszaj widelcem od środka, aż zgarniesz całą mąkę, mieszaj ciasto przez około 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą. pod koniec mieszania dodaj sól, wymieszaj dobrze. Na końcu dodaj oliwki, wymieszaj. Ciasto będzie dość gęste. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 5-6 godzin, powinno wyraźnie powiększyć objętość. 

Blat wysyp obficie mąką. Ciasto delikatnie przenieś na blat, załóż jeden bok do środka, żeby przykryć większą część ciasta, potem drugi, podobnie, też do środka, powinien przykryć częściowo pierwszy założony bok. Prostokąt chlebka przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przewróć go tak, żeby łączenia znalazły się pod spodem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 230' przez około 35 minut, aż będzie rumiany. Nie przejmuj się, że chlebek jest płaski do pewnego momentu pieczenia, wyrośnie i będzie ładnie wypieczony i kształtny.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz