czwartek, 16 lutego 2023

Włoskie Castagnole, mini pączki na Tłusty Czwartek

Jechałam dzisiaj przez miasto i nie mogłam uwierzyć własnym oczom, do każdej pączkarni i cukierni, wszędzie długie kolejki po pączki. Kolejki posuwały się bardzo wolno, a tylko nieliczni szczęśliwcy wynosili kartoniki pełne świeżutkich, ociekających lukrem pączków. Czyli nie działa zniechęcanie dietetyków do tych smakołyków, że niezdrowe, tłuste, kaloryczne, że trzeba 30 minut biegać, żeby spalić kalorie z jednego tylko pączka, na nic to wszystko, społeczeństwo pragnie pączków, a może to nadchodzący post tak wzmaga apetyt na nie.  

I chociaż ja sama nie jestem szczególną amatorką tych drożdżowych cudowności, często je robię, takie tradycyjne, z konfiturą i lukrem, bo bardzo to lubię. Dzisiaj, jakby na przekór tej powszechnej ekscytacji i dla odmiany, ale też po mojej niedawnej podróży do Mediolanu, postanowiłam zrobić włoskie malutkie pączki, które w karnawale jada się wszędzie, włoskie castagnole. Pączki są przepyszne, aromatyczne dzięki dodaniu skórki pomarańczowej i wanilii, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, a do tego robi się je bardzo łatwo i szybciutko. Przepis przyda się tym, którym nie udało się zdobyć pączków, są na tyle łatwe, że każdy da radę i jeszcze na wieczór zdążycie.
























Składniki:


na 23-25 sztuk


200g mąki pszennej typ 450-500

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

55g drobnego cukru 

2 jajka

skórka otarta z 1 pomarańczy (bez białego)

1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego

45g miękkiego masła

1 łyżeczka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)


olej rzepakowy do smażenia

drobny cukier do posypania


jak zrobić:

wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól, po środku zrób dołek i wbij w niego jajka, dodaj masło, skórkę z pomarańczy, ekstrakt waniliowy , cukier i likier. Widelcem wymieszaj składniki zaczynając od środka, aż się z grubsza połączą. Wyłóż ciasto na blat wysypany mąką, wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Wlej olej do średniego garnka na wysokość 8-10cm, rozgrzej do 175-180'.

Oderwij kawałek ciasta, uformuj z niego wałek o średnicy 2cm. Potnij go na 2cm kawałki, z każdego uformuj kulkę przypominającą orzech włoski. Włóż kilka, 6-7 pączków do gorącego oleju, smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż będą złociste i napuszone. Wyjmij na ręcznik papierowy. W ten sam sposób smaż partiami resztę pączków. Na koniec obtocz Castagnole w cukrze i podawaj.

  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz